Cumhurbaşkanı Gül’den Kıbrıs için referandum çağrısı

Resmi törenle karşılanan Gül’e Devlet Nişanı takdim edildi. Türkiye’nin adadaki sorunun çözümünde her koşulda Kıbrıs Türkü’nün yanında olmaya devam edeceğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Şubat ayında tekrar başlayan müzakerelerden sonuç çıkmasın temenni ettiğini sözlerine ekledi. Cumhurbaikanı Abdullah Gül düzenlenen basın toplantısında, “Ümit ediyoruz ki yine böyle bir konjonktür oluşur, müzakereler neticesinde olumlu bir noktaya gelinir, arkası açık tutulmaz, belli parametreler çerçevesi içerisinde anlaşılır.

Her iki taraf uzlaştığı noktaları uzlaşırlar, uzlaşamadıkları boşluğu yine gerekirse BM’ye verilir, BM o boşluğu doldurur ondan sonra eş zamanlı tekrar referanduma gidilir. Bundan daha mantıklı, bundan daha çok herkesi ikna edecek bir öneri söz konusu olabilir mi? Yeter ki bu kararlılığımızı devam ettirelim” dedi.

Adanın bağımsız federe bir devlet olarak birleştirilmesini öngören Annan Planı referanduma sunulduğu 2004 yılında Türk tarafında yüzde 65’le kabul görmüş, Rumlar ise yüzde 76 oyla plana karşı çıkmıştı. Harekatın 40’ıncı, Birleşmiş Milletler’in adaya bir barış gücü konuşlandırmasının ise 50’inci yıl dönümü olan bu yıl müzakerelerden kalıcı bir netice alınması hedefleniyor.

Haber

İlginizi Çekebilir