ABD Türkiye'yi Dinliyor mu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayypip Erdoğan, 12. Cumhurbaşkanı olarak ilk yurt dışı ziyaretini gerçekleştireceği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne hareket etmeden önce Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, “30 Ağustos resepsiyonunda Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in çözüm süreciyle ilgili ‘Kırmızı çizgilerimiz aşıldığında gerekli cevabı veririz biz. Yol haritasını hükümetten istedik ama bize gelmedi. Keşke görüşümüz sorulsaydı’ demişti. Ayrıca Özer’in paralel yapıya ilişkin açıklamaları vardı. Bunlara yorumlarınız ne olacak” sorularına Erdoğan, “Biz bunları Sayın Genelkurmay Başkanımız ile haftalık olağan toplantımızda görüşürüz” yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün emniyetteki paralel yapılanmaya yönelik bir operasyon daha başlatıldı. Bu operasyona yönelik değerlendirmeleriniz nelerdir?” sorusuna ise bu operasyonun bir sürecin devamı olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Alman ve Amerikan istihbaratlarının uzun yıllardır Türkiye’de dinleme faaliyetleri olduğu yönündeki iddialarla ilgili soruya da şu yanıtı verdi: “Biliyorsunuz bundan önce Amerika, Almanya’yı dinlemişti ve Almanya’da bu ciddi bir hesaplaşma, adeta bundan dolayı halkın veya etkin çevrelerin bu konuyla ilgili değerlendirmeleri olmuştu.

Aynı şey tabii Amerika için de zaman zaman olmuştu. Şu anda Türkiye ile ilgili bu süreci, liderlerle bir araya geldiğimizde tabii kendileriyle çok açık, net konuşacağız. Ben şunu çok açık şekilde söyleyeyim. Dünyada istihbaratı güçlü olan ülkelerin farklı ülkeleri dinlememe diye bir şeyi yoktur. Bunu da hepimizin bilmesi lazım. Bunu hepsi yapıyor. Dolayısıyla bu konuda neyi nasıl yaptığı veya nasıl deşifre ettikleri, bunlar çok çok önemli. Ama önümüzde NATO zirvesi var, ondan sonra BM Genel Kurulu var. Buralarda yapacağımız görüşmelerde, bunları tabii liderler olarak da aramızda konuşacağız. Öyle zannediyorum ki dünya barışını tehdit eden bu tür açıklamaları, herhalde bundan sonra daha kontrol altına alma gibi bir durumları olabilir.”

Haber

İlginizi Çekebilir