İskoçya Referandumu Bekliyor

Referandum sandığından çıkacak sonuç İskoçya’nın 300 yıldır bağlı olduğu Birleşik Krallık’tan ayrılıp ayrılmayacağını belirleyecek. Referandum tarihinin belli olmasından ağustos ayına kadar yapılan anketlerde bağımsızlığa pek ihtimal verilmiyordu.

Ancak son haftalarda yapılan kamuoyu yoklamaları tüm dengelerin değiştiğini gösterdi. “Evet diyeceğim” diyen Victoria Arnold adlı bir İskoç ‘Beraber Daha İyiyiz’ kampanyasının beraberliğin devam etmesi için ikna edici nedenler sunamadığını ve bunu yerine korkutma taktiği uyguladıklarını dile getirdi.

Ülke yönetiminde Londra’nın kararlarına bağlı kalmak istemeyen evetçilerin sayısının arttığını gören bağımsızlık karşıtları da kampanyalarına hız verdi. Hayırcıların mesajlarında çoğunlukla birlik ve beraberliğin önemi vurgulandı. Galler’den Graham Jones adlı bir vatandaş oy kullanma hakkı olmayanlardan. Ancak o, İngilizlerin, Galler halkının, Kuzey İrlandalıların ve İskoçların beraber daha iyi olduğunu düşünenlerden. Bağımsızlık yanlıları ile karşıtlarının yüzde 45 ila 49 arasındaki oranlarına bakılırsa sandıktan nasıl bir karar çıkacağını tahmin etmek oldukça zor. Karasızların oranı ise yüzde 10’larda. Bunlardan biri düşüncelerini şöyle ifade ediyor: “Bilmiyorum, gerçekten bilmiyorum.

İngiliz Başbakan David Cameron mantıklı konuşuyor ama ben Muhafazakar Partili değilim.” Muhafazakar hükümet Birleşik Krallık’ta, son yıllarda sağlıktan eğitime büyük kesintilere gitti. Bağımsızlık karşıtı Cameron önderliğindeki hükümet şimdi, bu kemer sıkma politikalarına karşı olan olan İskoçların öfkesini referandum sandığından çıkarmasından endişe ediyor.

Haber

İlginizi Çekebilir