Mavi Marmara'ya Takipsizlik Kararı Çıktı

Saldırıda yakınlarını kaybedenlerin başvurusunda, İsrail’in savaş suçu işlediği savunulmuş ve İsrail Başbakanı, Milli Savunma Bakanı, Deniz Kuvvetleri Komutanı ve Genelkurmay Başkanı başta olmak üzere sorumluların yargılanması talep edilmişti.

Başvuruyu inceleyen savcılar, İsrail askerlerinin savaş suçu işlediği suçlamasının makul gerekçelere dayandığına, ancak söz konusu suçun mahkemenin görev alanına girecek ağırlıkta olmadığına hükmetti. İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, “Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcılığı, İsrail’in Mavi Marmara ve diğer gemilerdeki eylemleri ile ‘kasten öldürme ve yaralama’, ‘insan onuruna aykırı davranış’ suçlarıyla savaş suçunu işlediğini, İsrail’in Gazze’de işgalci statüsünde bulunduğunu ve gemidekilerin sivil olmasına rağmen saldırının yapıldığını tespit etmiştir” dedi.

UCM Savcılığının, soruşturma yetkisinin kendisinde bulunmadığına ilişkin karara itiraz edeceklerini belirten Yıldırım, ”Ölen saadece 10 kişi olduğu için ulusal mahkemelerde yargılanması gerekiyormuş. Yani bizim orda yüz kişi ölmemiz gerekiyormuş. Bu mahkemelerin içindeki İsrail lobisini ortaya çıkaracağız” diye tepki gösterdi.

Haber

İlginizi Çekebilir