Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Number1’daydı!!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, canlı yayında Number1 Medya Grup Başkanı Haldun Altılar’ın konuğu oldu ve gençlerin sorularını cevapladı!

 Mehmet Şimşek, Number1 FM ve Number1 Türk FM ortak  yayınında Number1 Medya Grup Başkanı Haldun Altılar’ın sorularını cevapladı.

 

FUTBOL DIŞI SPOR DALLARINDA DAHA BAŞARILI OLURUZ

Spor yapmayı seviyorum. Koşuyorum, yürüyorum. Eskiden futbol oynardım, atletizm yaptım profesyonel olarak.  Sporla aram iyidir yani. Bi de kupa kazandım teniste. Türk ve yabancı diplomat ve bürokratların mücadele ettiği 5. Embassy Tenis Turnuvası’nda, Tenis Federasyonu Başkanı Tural ile birlikte şampiyon olduk

 

Herkes Futbolla yatıp kalkıyor dev bir endüstri oldu ama diğer dallarda başarı imkanımız daha yüksek.  Futbolda da ciddi başarılarımız var ama diğer dallarda şansımız daha yüksek.  Bireysel başarılarla yükselebiliriz, çünkü futbol çok büyük bir endüstri haline geldi.

 

BATMAN’DA TENİS TURNUVASI
Batman, türkiye gündemine hep olumsuz geldi. Bunu değiştirmek için bi şeyler yapmak istedik. Önce uluslararası bisiklet yarışı düzenledik. Tenise ilgi duymaya başlayınca Batman’da bir tenis turnuvası düzenledik. Uluslararası bir turnuva oldu ve israilli bir sporcu şampiyon oldu. Bunlar güzel şeyler.

ÇÖZÜM SÜRECİ ASLINDA BİTMEDİ
Çözüm süreci aslında bitmedi. Şöyle bir Türkiye’nin etrafına bakın. Bu coğrafyada kan ve çatışma var. Yıkım var. Gelecek umudu yok. Bunun temelinde ya mezhep ya da etnik çatışma var. Türkiye de kadim bir toprak. Bizde de bu farklılıklar var. Bizim de bu tuzağa düşmememiz için, bu yıkımın yaşanmaması için biz parti olarak dedik ki “evet sorunlarımız var, bunu kavga ile değil, özgürlük ve demokrasi çerçevesinde çözelim”

AVRUPA DA BU YOLLARDAN GEÇTİ
Bir örnek vereyim. Avrupa birliği özgürlük, demokrasi alanında ilham kaynağıdır, ama bu noktaya gelmeden önce 100 yıl savaşları yaşadı, 1., 2. Dünya savaşında milyonlarca Avrupalı öldü, şehirler yakıldı yıkıldı. Bu gün yüzlerce etnik ve inanç grubunu içinde barınıyor, sınırları kaldırdı. Avrupa imparatorluğuna dönüştü. Bunu hak ve özgürlüklerle yaptılar. Bizim coğrafyamızda hala bu eksende çatışmalar var.

ÖRGÜTÜN DERDİ KÜRT HALKI DEĞİL

Türkiye de Kürtleri inkar politikası izlemiş biz gelene kadar. Biz dedik ki bunu kaldıralım. İnsanlar ana dilini kültürünü yaşamalı. Bu onların hakkı. İnkar siyaseti bölgede travma yaratmış. Biz bunu çözmeye çalıştık. Bu herkesi memnun etti. Sadece terör örgütü memnun olmadı çünkü onların derdi Kürt halkı değil örgütsel kazanım ve kendi şahsi çıkarları…

15 YIL ÖNCE BENİM GİBİ BİR BAKANI AFAROZ EDERLERDİ
90’lı yıllarda biri çıkıp bizim attığımız adımları atsa siyasi hayatı biterdi. Doğuda, mesela Gaziantep’’te konuşmama Kürtçe “gün birlik baraberlik günüdür” diyerek başlıyorum. 15 yıl önce bunu bi bakanın söylediğini düşünebiliyor musunuz? Afaroz ederlerdi. Biz bu noktada hak ve özgürlük adımı attık. Ama terör örgütü Ortadoğu’daki kaostan cesaret alarak “yeni bir düzen kurabilir miyim” diye düşündü. Verdiği sözleri tutmadı. Dünyanın neresinde eli silahlı bir örgüt demokrasi içinde yer alabilir. Avrupa’da Amerika’da var mı? Yok!

KOBANİ’DE SAYIN BAŞBAKANIMIZ SÜRÜLER İÇİN TALİMAT VERDİ

Hdp çözümü bizim bitirdiğimizi söylemeye çalışıyor. Külliyen yalan. 6 -7 Ekim olaylarında Kobani konusu istismar edilerek bi çok şehir yakıldı yıkıldı ve bunun çağrısını Demirtaş yaptı. Batıda güzel çocuk, barış özgürlük imajı çizen şahıs, orda milleti isyana çağırıp şehirlerin yakılmasına sebep oldu. Niye?

Türkiye Kobani’de 197 bin Kürt kardeşimizi Türkiye’ye aldı, ihtiyaçlarını giderdi. Bakın kaçarken Kobani’den sürülerini de getirmek isteyenler oldu. Orda sağlık o sürülerle birlikte geçmeleri sağlık sorunları doğurabilirdi. Başbakanımız talimat verdi, Vali’ye “sen bu sürüleri  değerinden satın al, kurban olarak kes, etlerini de sadece Kobanililere dağıt” dedi. Bakın bunu devlet yaptı. Kürtlere yardım etmek isteyen Peşmergerleri sınırımızdan geçirdik. Karşılığında teşekkür beklerken isyan çağrısı yaptı.

SAĞLADIĞIMIZ ÖZGÜRLÜĞÜ YIĞINAK YAPMAK İÇİN KULLANMIŞLAR

Terör örgütü 7 Haziran’dan önce de bizim sağladığımız özgürlük alanını teröre hazırlık olarak kullanmış. Teörör ögtünü bölgedeki durumdan cesaret aldı ve şimdi hiç görmediği karşılığı görüyor. Güvenlik güçlerimiz çok etkili şimdiye kadar görmediği kadar güçlü karşılık veriyor. Bu vatan kolay kazanılmadı. Bunu bırakacak değiliz. Pkk bazı şehirlerde belediyenin imkanlarıyla sokakları kazdı, cephane yığdı özerklik ilan etti. İlginçtir halk buna cevap vermedi.

YENİDEN DİZAYN OYUNU BİZDE TUTMAZ

Bakın, Ortadoğu’da bi sürü parçalanma var. 100 yıl önce bu bölge yeniden dizayn edildi şimdi de yapılıyor. Ama bu oyunlar Türkiy’de tutmaz. En çok Kürt’ün yaşadığı şehir neresi biliyor musunuz? İstanbul.  Yani iç içe geçmişiz. Ben Kürt kökenliyim, eşim Türk. Bu operasyonlar burda tutmaz. Kürt, Alevi, Sünni kardeşlerimiz, Çerkes, Boşnak Arap, herkesin hakkı başımızın üstünde.

ANNEM BABAM TÜRKÇE BİLMEZDİ

Türkiye, Ortadoğu gibi değil. Devlet geleneği vardır. Dönem dönem yanlış politika uygular ama Türkiye tolernsın olduğu, ortak kader birliği yapılan bi ülke. Benim annem babam okuma yazma, Türkçe bilmiyodu.  Annem babam geçimlik çiftçiydi. Pirinci sadece bayramda yerdik. Ama o şartlarda bile çalışınca insan başarıyor. Ancak fırsat eşitliği olmasaydı, benim gibi sıradan bir ailenin çocuğunun bu fırsatı yakalayabilmesi, Türkiye’nin ne güzel bir ülke olduğunu ve inanılırsa her şeyin başarılabileceğini gösteriyor. Yani türkiyede terörün yeri yok.

MİLLET BİZİ UYARDI, BİZ MESAJI ALDIK

7 Haziran’da kimse tek başına yetki alamadı ama AK PARTİ en çok aoyu aldı.  Biz milletin mesajını aldık. Millet bizi uyardı. Benim görüşüm millet bizi bizi daha çok dinleyin dedi ve koalisyon istedi. Başbakanı muhalet ile görüştü samimiyetle. HDP ile koalisyon imkanı yoktu sayı olarak. Zaten onlar da istemediğini söyledi dahası “biz sırtımızı  YPJ’ye YPG’ye  dayıyoruz” dediler, terör örgütüne. Karşımızda iki seçenek kaldı. CHP ve MHP. Daha seçim gecesi CHP yüzde 60 bloktan bahsetti. AK PARTİ karşıtlığını kullandı. MHP ise her şeye hayır noktasında. Hala da öyle. CHP 14 yıllık bütün kazanımları yok sayıp restorasyon hükümeti önerdi. Bu ne demek? Her şeyi yıkıp yeniden yapacağız. Bu olmaz. Bu süreçte tabandan da tepki geldi, taban koalisyon istemedi. Koalisyon ihtimali kalmayınca biz bir geçici hükümet kurmayı önerdik yok dediler, hiç bir teklifimiz kabul etmediler.

HDP BARAJI AŞAR

Anketlere göre MHP de  HDP de barajı aşıyor. CHP’de yükseliş var,  AK PARTİ’de bi kaç pan yükseliş var. Gençler niye ak partiye oy versin? Bakın gençler sadece ekonomik vaatlerden ibaret değil. homo economicus değil. Hayallari, idelalleri, heyecanları var. Gençlik bu demek. Bu ülkenin zor bi dönemden geçtiğini not edelim. Yanıbaşımızda savaş, yıkım var. Kuzeyde rusyada da kırım da işgal var. küresel bazda böyle. Çin konusunda bi kaygı var. küresel ekonomi açısından kaygılar var. Bu ülke uzun süre zayıf bir hükümeti kaldıramaz. Gençler kendi geleceklerini düşünüyorlarsa özgürlüğü kalkınmayı yakalamış AK PARTİ’ye oy vermeli. Bu ülke bu gün temel hak ve özgürlükler ve demokrasi alanında bi noktadaysa, Ekonomik bir sıçrama varsa bunu AK PARTİ yaptı.

KOALİSYON KAOS DEMEKTİR

50’lerde Rahmetli Menderes tekbaşına iktidara geldi.  Büyük bir kalkınma hamsesi başlatmıştı, darbe yapıldı. Sonraıs 70’lerde koalisyonlar ülkeyi yönetti. Yine kaos dönemine girildi. Sonra 80’lerde Rahmetli Özal geldi reform yaptı, yükseliş başladı. Sonra 90’larda yine koalisyon vardı, Türkiye krizden krize koştu. 2001 krizi yakın tarihin en büyük krizidir. Fiilen iflas etti.

BİZ PETROL BULMADIK

Biz iktidara geldik nasıl düzeldi? Petrol mü bulduk. Hayır! Güçlü bir hükümet olmanın etkisi. Biz iktidardayken dünyada krizler çıktı, kaoslar çıktı bizim sağlamlaştırdığımız temeller sayesinde etkilenmedik.

 
TOPLADIĞIMIZI İNSANA HARCIYORUZ

Gençlerimizin iyi bir eğitim alması en temel husustur. Herkes bunu söyler, bizim farkımız ne? Sözde bırakmadık 2016 bütçesininin en büyük kalemi eğitim 106.5 Milyar. Yani bütün bütçenin Dörtte biri eğitim.

Isteyen herkese kredi veriyoruz. Iş bulana kadar ödeme başlamayacak.  Burs veriyoruz. 2002 de en çok para savunmaya gidiyordu. Bu gün eğitim sonra sağlık sonra sosyal güvenlik. Çünkü bu vergileri insana harcıyoruz.

En büyük problem işsizlik. “Gençler” diyoruz “okuldan mezun oldunuz, bir iş yerinde meslek edinme noktasında çalışmak isterseniz ilk yıl maaşnızı biz ödeyeceğiz”  Bu genç için de işveren için de büyük fırsat. Hem istihdam hem mesleksizlik için çare.

PROJESİ OLAN GENÇLERE 50 BİN LİRA HİBE

“kendi işimi kuracağım” diyen müteşebbis gençlere de 50 bin lira hibe 100 bin lira faizssiz kredi imkanı. Mantıklı projesi olan gençelere bu desteği veriyoruz. Iş yeri kuran gençlerden de üç yıl vergi almıyoruz.

 

İNTERNET BEDAVA OLACAK

Bedava internet de önemli. Okullarda tablet veriyoruz. Okullarda wi fi var. Gençlerin tümüne bedava internet sağlayacağız. Vaatlerimizi hesabı var .19 milyar. 2002 yılında hazinenin her 100 liranın 82 lirası borç faizine gidiyordu. Biz geldik bütçe açığını kapadık şimdi her 100 liranın 87 lirası yatırıma gidiyor.

 

MÜLTECİ KONUSUNDA DÜNYAYA İNSANLIK DERSİ VERİYORUZ

Bizim yaptığımız insanlık vazifesidir. Komşuda yangın çıksa insanlar can havliyle bize koşsa kapınızı açmaz mısınız? Biz suriye ile komşuyuz. Orda bir trajedi yaşanıyor. Mültecilerin yüzde sekseni yaşlı kadın çocuktur. Bunu istismar ediyolar. Suriye politikasını eleştiriyorlar. “Siz müdahele ettiniz, böyle oldu” diyorlar. Peki öyle farzedelim; Peki Yemen’i, Kırım’ı, Libya’yı biz mi karıştırdık?

BATI İKİ YÜZLÜ DAVRANDI

Ortadoğu’da demokratik talepler 2010 yılında gündeme geldi .Batı burda iki yüzlülük yaptı. Batı o talepleri desteklemedi. “Ortadoğu’daki halklar kendi kaderini çizerse istemediğimiz hükümetler, İslamcılar  gelir çıkarımız zedelenir” dediler. Mısır’da darbeyi destekledi. Bizi eleştirebilirsiniz ama bizim duruşumuz insanidir, vicdanidir. Batı’da mültecileri gördünüz. Bizi bunu kaldıramayız. İnsanların acısı üzerinden siyaset yapmayız.
Gönlümüzden geçen Suriye’de vahşet duracak çözüm üretilecek, insanlar evine dönecek.

TEKNOLOJİYİ SEVERİM

Teknolojiyi severim. Twitter hesabımı aktif kullanıyorum. Seçim biraz vakit alıyor ama çok ilgilenemiyorum. Web sitem üç dilde ingilizce kürtçe.  Sosyal medyadan da genelde kadro isteyen, organize olmuş mesajlar çok geliyor.  Kadro talepleri geliyor mesaj bombardımanı yapıyorlar. Bunlar yüzünden bireysel samimi sorunların iletilmesine engel oluyorlar.

 

Haber

İlginizi Çekebilir