Cemile Garan’ın anne babasına vefası

Number1 Medya Grubu yönetim kurulu başkanı Ali Karacan ve Ömer Karacan’ın anneleri, Cemiyet hayatının seçkin isimlerinden, hayırsever Cemile Garan Hanımefendi, merhum babası Prof. Dr. İhsan Sami Garan ve merhum annesi Afife Garan adına anaokulu yaptırdı. Ümraniye Esenkent Mahallesi Atatürk Caddesi’nde bulunan “Dr. İhsan Sami Garan ve Afife Garan Anaokulu”nun açılışı gerçekleşti.

CCCOTRK-001

İHSAN SAMİ GARAN KİMDİR

Askeri tıp Akademisi’nden mezun olduktan sonra uzmanlığını bakteriyolog olarak tamamladı.

Bakteri alanında özgün çalışmalarıyla tanınan İhsan Sami Garan, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü tedavi eden doktor heyetinde de yer aldı

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Bakteriyoloji Merkezi’nde uzun yıllar görev yaptıktan sonra kendi adını taşıyan “Dr İhsan Sami Garan Laboratuvarı”nı kurarak çalışmalarını sürdürdü.

Bu laboratuvarda kişisel üretimi olan ilk yerli öksürük şurubu “Dr. İhsan Sami Garan Öksürük Şurubu”nu, ardından GONOKOK ve STAFİLOKOK AŞISI’nı çıkardı.  Ayrıca tifo ve paratifo tedavisi alanında yaptığı çalışmalar sonunda TİFO AŞISI, ANAPİYOJEN AMPUL ve TİFOBİL gibi ilaçları da ilk kez piyasaya sürdü. Bunun dışında diğer mikrobik hastalıklarla ilgili pek çok ilaç geliştirdi.

İhsan Sami Garan, sağlık alanında faaliyetleri dışında, kimsesiz ve yoksul çocukların eğitimi konusuna da çalışmalarda  bulundu. Uzun süre Çocuk Esirgeme Kurumu Eminönü İlçe Başkanlığı görevini yürüttü. Çocuklar için aşevi, dispanser, kreş, çocuk bahçesi ve adını verdiği “İhsan Sami Garan Çocuk Kütüphanesi’ni kurdu.

Gelecek nesillere miras bıraktığı yararlı çalışmalarıyla örnek bir Tıb Adamı ve Hayırsever olan Prof. Dr. İhsan Sami Garan 16 Mart 1943 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti

 

Haber

İlginizi Çekebilir