Shakira’nın Soyu Osmanlı’ya mı Dayanıyor?

Doç Dr. Gökhan Bolat, dünyaca ünlü şarkıcı Shakira’nın kökenlerinin Osmanlı’ya dayandığını iddia etti.

9fZ_hotq

Erciyes Üniversitesi  Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Bolat, Latin Amerika’da yaşayan ve Los Turcos olarak tanımlanan topluluğun, 1840 ile 1951 yılları arasında, Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti’nden Latin Amerika topraklarına göç eden, Arap, Ermeni ve Yahudilerden oluştuğunu belirtti.

 

1_1116_2

‘Los Turcos’ kelimesinin İspanyolca ‘Türkler’ manasına gelse de, tanımlamanın etnik olmayıp Osmanlı Devleti’nden Latin Amerika’ya göç eden topluluğu ifade ettiğini belirten Doç. Dr. Gökhan Bolat, “Bu tabir 1840’lardan itibaren Osmanlı Devleti topraklarından Latin Amerika’ya göç eden farklı etnik ve dini gruplardaki bütün Osmanlı vatandaşlarını ifade etmek için kullanılmıştır. Çünkü göç edenler yanlarında Osmanlı pasaportu taşımaktaydı ve bundan dolayı kayıtlara, ‘Los Turcos’ yani ‘Türkler’ olarak geçmişlerdir. ‘Los Turcos’ ifadesi daha sonra Osmanlı’dan Latin Amerika’ya göç eden herkesin genel adı haline gelmiştir” diye konuştu.

1840 ile 1890 ve 1890 ile 1951 olmak üzere iki farklı tarih aralığında Latin Amerika ülkelerine göç eden Los Turcosların, Osmanlı kökenlerinin farkında olduklarına dikkat çeken Doç. Dr. Gökhan Bolat, söz konusu göçlerin Asya’dan Latin Amerika’ya yapılan en önemli kitlesel yer değiştirme hareketlerinden biri olduğunu kaydetti.

Haber

İlginizi Çekebilir