Dokunulmazlıkta kritik gün

TBMM’de 138 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik teklifin ikinci tur görüşmeleri yapılıyor. Meclis Başkanı’nı protesto eden CHP’liler, Genel Kurul’u terk etti. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, oylamalara katılacaklarını açıkladı. İkinci tur 1. maddenin oylaması saat 11.20 sularında başladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmelerine başlandı.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplanan Genel Kurul’da, teklifin 2 maddesi ve tümü üzerinde gizli oylama yapılıyor.

Kabul edilmesi için teklifin iki maddesinin ve teklifin tümünün en az 330 ‘evet’ oyu alması gerekecek.

Oylamalarda 330’un altına düşen madde teklif metninden çıkarılacak. 330 ile 367 arasında çıkacak oy, maddeyi referanduma götürecek. 367’nin üzerinde oyla kabul edilen maddeler de ise referandum şartı aranmayacak.

Ancak Cumhurbaşkanının teklifi istemesi halinde referanduma götürme yetkisi bulunuyor. Ayrıca Cumhurbaşkanının önüne gelen yasayı Meclis’e yeniden görüek üzere iade etme yetkisi de var.

MECLİS’TE ”LAİKLİK” TARTIŞMASI

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmeleri, laiklik tartışmalarıyla başladı. Kahraman, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladı ve grup başkanvekillerine bu konuda söz verdi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Kahraman’ın “anayasadan laiklik kavramının çıkarılması gerektiğine” yönelik açıklamada bulunduğunu savunarak, bu sözleri söylediyse Kahraman’dan Meclis ve kamuoyundan özür dilemesini istedi.

Gök, Kahraman’ın bu şartlar altında Meclis Başkanlığı görevini üstlenerek, oturumu yönetmesini uygun bulmadığını söyledi.

TBMM Başkanı Kahraman, bu sözlerinden iki gün sonra bir açıklamada bulunduğunu, anayasayı gayet iyi bildiğini, bu noktada çalışmalar yaptığını anımsattı.

Kahraman, anayasa aykırı bir durumun söz konusu olmadığını, hiçbir kavramın tarifsiz olmayacağını belirterek, “Ben ‘tarif yapılması lazım’ dedim. Sözlerim doğrudur. Belki aksettirenler yanlış aksettirdi” diye konuştu.

CHP’LİLERDEN ”TÜRKİYE LAİKTİR LAİK KALACAK” SLOGANLARI

Bu arada CHP milletvekilleri ayağa kalkarak, “Türkiye laiktir laik kalacak” sloganı attılar. AK Parti milletvekilleri de CHP’ye tepki gösterdi.

Gök’ün itirazlarını sürdürmesi üzerine Kahraman, “Huzuru bozmayalım, boşuna polemiğe girmeyelim. Bu anayasaya ve içtüzüğe, mevzuata bağlıyım; hukuku gayet iyi biliyorum” dedi.

Daha sonra CHP Grup başkanvekilleri Gök ve Özgür Özel dışındaki CHP milletvekilleri salonu terk etti.

ALTAY: OYLAMALARA KATILACAĞIZ

NTV canlı yayınında soruları yanıtlayan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a tepki gösterdi.

“Sözlük değil, anayasa” diyen Altay, “İçselleştirmemişse orada oturmayacak. Cumhuriyet savcıları neden İsmail Kahraman’a soruşturma açmıyor?” diye sordu.

AK Parti’ye sağduyu çağrısı yapan Engin Altay, “Rejim kolay değişmez. Kanla kurulan, kanla yıkılır. Elbette anayasa değişir, kurucu felsefe değişmez” dedi.

Dokunulmazlıklarla ilgili oylamalara katılacaklarını dile getiren Altay, “Parlamentoyu terk etmek gibi niyetimiz yok. Bu, demokratik bir tepkidir. Önceden planlanmadan, CHP refleksiyle yapılmıştır. Oylamalara katılacağız” şeklinde konuştu.

Haber

İlginizi Çekebilir