Hiroşima’yı ziyaret eden Obama: Ölenlerin ruhları bizimle konuşuyor

ABD Başkanı Barack Obama, ABD’nin İkinci Dünya Savaşı’nda atom bombası attığı Hiroşima kentini ziyaret etti. Obama, ilk anda 70 bin kişinin öldüğü Hiroşima’yı ilk ziyaret eden ABD başkanı oldu. Hiroşima’da konuşan Obama, “Ölenlerin ruhları bizimle konuşuyor” dedi. Obama, Hiroşima’yı ziyaretinde atom bombasından kurtulan Shigeaki Mori ile de kucaklaştı. Bu kucaklaşma ABD’nin Hiroşima’ya atom bombası atmasından tam 71 yıl sonra gerçekleşti.
Hiroşima’yı ziyaret eden ilk ABD Başkanı olan Obama, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile atom bombası kurbanları için hiç sönmeyen bir ateşin yandığı anıta çelenk bıraktı.

Barış Anma Parkı’ndaki konuk defterini imzalayan Obama, “Ölenlerin ruhları bizimle konuşuyor” dedi. “Ölüm gökyüzünden geldi ve dünyayı değiştirdi” diyen Obama, “Günahsız ölenleri saygıyla anıyoruz. Çocukların sessiz çığlıklarını duyuyoruz. Bugün Hiroşima ve Nagazaki’de çocuklar barış içinde yaşıyor. Ancak bu iki kent dehşetin yaşadığı yer olarak gelecekte de anılarımızda yaşamak zorunda” şeklinde konuştu.

Japonya ziyareti çerçevesinde dün Şima kentinde düzenlenen G7 zirvesine katılan Obama, “Hiroşima’ya atom bombası atılması, 20. yüzyıl tarihinin dönüm noktalarından biriydi. Hiroşima’ya gitme sebeplerimden biri, bizi bekleyen gerçek risklere bir kez daha dikkati çekmek. Ziyaretim, sadece 2. Dünya Savaşı’nın yol açtığı korkunç sonuçları ve dünyanın dört bir yanında yaşamını yitiren masumları değil, aynı zamandadaha görevimizi tamamlamadığımızı hatırlatmak” ifadelerini de kullanmıştı.
Nükleer silahların azaltılması için yaptığı çağrılarla 2009’da Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Obama, Japonya’nın en saygın gazetelerinden Asahi’de okurların sorularına verdiği yanıtta “İkinci Dünya Savaşı’nda yitip giden milyonlarca canı anmak ve saygılarımı sunmak için Hiroşima’ya gidiyorum. Hiroşima, sebebi ne olursa olsun savaşın özellikle masum siviller için korkunç acılar ve kayıplara yol açtığını hatırlatıyor” demişti.

Bazı çevreler Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarının 2. Dünya Savaşı’nın sona erdirilmesi için zorunlu olduğunu düşünürken diğerleri bu fikre karşı çıkıyor.
ABD Başkanı Harry Truman liderliğindeki ABD, Hiroşima saldırısından sadece 3 gün sonra 9 Ağustos 1945’te bu kez Nagasaki’ye ikinci atom bombasını atmıştı. 75 bin kişinin ölümüne neden olan ikinci atom bombasından 5 gün sonra 14 Ağustos 1945’te Japonya’nın teslim olmasıyla İkinci Dünya Savaşı sona ermişti.

Haber

İlginizi Çekebilir