‘Fethullah Gülen heyeti’ ABD Dışişleri Bakanlığı’nda görüşmelerde bulundu

TBMM Dışişleri Komisyonu üyelerinden oluşan heyet, ABD Dışişleri Bakanlığı’nda görüşmelerde bulundu.

TBMM Dışişleri Komisyonu üyelerinden oluşan heyet, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimi ve sonrasında Türkiye’de yaşanan gelişmeleri anlatmak üzere ABD Dışişleri Bakanlığı’nda görüşmeler yaptı.

Komisyon Başkanı ve AK Parti Malatya Milletvekili Taha Özhan ile AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın’dan oluşan heyetin ABD’nin başkenti Washington’daki temasları devam ediyor.

Özhan ve beraberindekiler, Türk-Amerikan Konseyi’ndeki yuvarlak masa toplantısının ardından Dışişleri Bakanlığı’na geçti. Heyet, önce Bakanlığın Demokrasi ve İnsan Haklarından Sorumlu Müsteşarı Tom Malinowski, daha sonra Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland ile görüşmelerde bulundu.

Komisyon Başkanı Özhan, ziyaretlerinin ardından yaptığı açıklamada, Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nda gerçekleştirdikleri toplantılarda muhataplarıyla FETÖ’nün darbe girişimi ve sonrasında yaşananların yanı sıra örgütün elebaşı Fetullah Gülen’in iadesinin ele alındığını söyledi.

ABD tarafının Türkiye ile iş birliğine açık olduklarını net bir şekilde dile getirdiğini belirten Özhan, “Yaşanan olaylara dair üzüntülerini bizimle paylaştılar. FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in iadesi meselesinin ise yasal bir süreç olduğunu bize dile getirdiler.” dedi.

Özhan, kendilerinin de muhataplarına, 1981 yılında Türkiye ile ABD arasında imzalanan anlaşmayı ve iadeyi çerçeveleyen 9 ve 10’uncu maddeleri ifade ettiklerini aktardı.

Yasal sürecin muhakkak olacağını da söylediklerini anlatan Özhan, “FETÖ liderinin bir kere örgütüyle ve üyeleriyle çok rahat bir şekilde muhatap olmasını sağlayan iletişim ağlarının öncelikle kesilmesi ve geçmişte olan iadeler gibi suçlu şahsa yapılan ilk müdahalenin yapılması gerektiğini yani gözaltına alınması, dışarıyla ilişkisinin kesilmesi yönündeki müdahalelerin yapılması gerektiğini dile getirdik.” diye konuştu.

Taha Özhan, Fetullah Gülen’in iadesinin Türk-Amerikan ilişkilerini rehin almaması gerektiğini açıkça vurguladıklarını sözlerine ekledi.

Heyet, çarşamba günü de ABD İçişleri Bakanlığı ve Pentagon’da görüşmelerde bulunacak.

Haber

İlginizi Çekebilir