Bob Dylan, Nobel’le ilgili son kararını verdi

Nobel’i almasının ardından ‘nutkunun tutulduğunu’ söyleyen Dylan, ödülü kazandığının açıklanmasından sonra 16 gün boyunca herhangi bir açıklama yapmamıştı.

Ödülü alan ilk söz yazarı olan Dylan, ekim ayı sonunda ödülü kabul ettiğini duyurmasına rağmen aralıkta düzenlenecek törene katılıp katılmayacağını söylememişti. İsveç Akademisi’nden yapılan açıklamada ise, “Bob Dylan 2016 Nobel Edebiyat Ödülü’nü almak için Stockholm’e gelmeyecek” dendi.

Nobel Edebiyat Ödülü’nün bu yılki sahibi ünlü ABD’li sanatçı Bob Dylan olmuş, ancak Dylan kendisine ödül veren Nobel Komitesi’nin tüm çabalarına karşın sessizliğini bozmamıştı.

Dylan’a ulaşmak için her yolu denediği ve artık vazgeçtiğini söyleyen Komite Başbakanı Sara Danius yeni bir yazılı açıklama yaparak, ‘ödül törenine katılıp katılmama kararının ödülü alan kişi tarafından verileceğini’ belirtti: “Nobel Ödülü’yle ödüllendirilen yazar, ödülün takdim edileceği törene katılmakla ilgili kararını kendi verir. İsveç Akademisi, hiçbir zaman, alınan karar ne olursa olsun, bir ödül sahibinin bu konudaki kararı doğrultusunda görüş sahibi olmamıştır, gelecekte de olmayacaktır.” Bu arada Danius, İsveç Kraliyet Bilim Akademisi üyesi Per Wastberg’in Dylan için söylediği ‘Kaba ve küstah’ tanımlaması için de ‘Komite’nin kararını etkilemediğini’ belirtti. Bugüne dek Nobel Komitesi tarafından Edebiyat Ödülü’ne layık görülen ancak ödülü reddeden tek isim Jean-Paul Satre olmuştu.

Haber

İlginizi Çekebilir