Oscar’a ‘erkek’ eleştirisi!

Oscar akademisi, geçen yıl yapılan “Oscar çok beyaz” protestolarının ardından, 2017 adaylarını seçerken beyazların ağırlıkta olmamasına özen gösterdi.

Bu yıl Viola Davis, Octavia Spencer ve Mahershala Ali gibi siyahi adaylar, önemli kategorilerde aday gösterilerek adeta geçen yıl için günah çıkarıldı. Ancak bu defa Akademi, oyunculukla ilgili olmayan kategorilerde erkek çoğunluğa yer vermesiyle eleştiri konusu oldu.

ABD’deki Kadın Medya Merkezi (Women’s Media Center) Oscar ödülleri için senaryo, kurgu ve yönetim gibi teknik dallarda kadınların ağırlığının sadece yüzde 20 olduğunu tespit etti.

Akademi, 2016’nın ortalarında seçici kurul için pek çoğu kadın ve beyaz olmayan kişilerden oluşan 700’e yakın yeni üye davet etmişti. Buna rağmen adaylıklarda erkek çoğunluğun etkisi hissedilmeye devam etti.

Kadın Medya Merkezi Başkanı Julie Burton, “Yaptığımız tespite göre, oyunculukla ilgili olmayan kamera arkası görevlerdeki adayların yüzde 80’i erkek” açıklamasını yaptı.

Örgüt, sahne arkasında rol alan aday kadın sayısının kabaca 2016’dakiyle aynı olduğunu belirtti. Televizyon ve Sinemada Kadın Etüd Merkezi’ne göre kadınlar, 2016 yılında ABD’de 250 filmde yönetmenlik, senaryo, yapımcılık, kurgu ve görüntü yönetmenliği alanlarının yüzde 17’sini oluşturuyordu.

Sahne arkası görevde iki önemli dalda kadın ve siyah adaylara yer verildi. ‘Moonlight’ filminin kurgucularından Joi McMillan, En İyi Kurgu Oscar’ı için aday gösterilen ilk siyah kadın oldu. ‘Jackie’ filminin bestecisi Mica Levy ise 17 yıl sonra En İyi Film Müziği Oscar’ına aday gösterilen ilk kadın oldu.

Kadın Medya Merkezi, kamera arkasında çalışan kadın sayısı artana kadar adaylıklarda cinsiyet eşitliği sağlamanın zor olacağını açıkladı.

Haber

İlginizi Çekebilir