CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Number1’daydı

Referandum yaklaşıyor!

“Neden Evet, Neden Hayır?” özel programında Kadir Çetin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile konuştu

Program Number1 TV ve FM’de 18’de yayınlandı! Programın tekrarı ise 23’te

Kemal Kılıçdaroğlu, Number1 Referandum Özel Programı’nda şunları söyledi;
Sizce Evet mi Hayır mı çıkacak?
Hayır çıkacak ve hayırlı bir iş çıkacak. Niye hayır çıkacağını da söyleyeyim. Hepimiz demokrasiyi sevdik nasıl olduğunu da biliyoruz. Ve demokrasiye aykırı olaylar olduğu zaman hep birlikte topluca itiraz etmesini de biliyoruz.  Dolayısıyla demokrasiden vazgeçip, otoriter ve tek adam yönetimini kabul etmek doğru değil.  Neden demokrasiden vazgeçelim neden geleceğimizi tek bir kişinin iradesine bırakalım.  Demokrasiyi savunduğumuz için Hayır çıkacağı çok açık.  Bu referandumda anayasa değişikliğini oylayacağız. Bir nevi demokrasi olsun mu olmasın mı, savunalım mı, savunmayalım mı?  İşin özü bu.
Bazı partiler bunu partiler arası bir çekişmeye çevirmeye çalışıyor ama bu büyük bir yanlış. Çünkü partiler arası bir çekişme olmaması lazım.
Hayır çıkarsa ne olur? Türkiye’de halk demokrasi istiyor, tek adam rejimi istemiyor, demokratik bir ülkede tartışabilme özgürlüğü istiyor yargısına varabiliriz.
Dünyayı değiştiren, müziği bize sevdiren, teknolojiyi yakından takip eden gençlerdir. Şimdi otoriter bir rejim gelirse gençlerin değişim gücüne bir engel koymuş olacaksınız.

Bu 16 maddede Tehlikeli Olan Madde Hangisi?
İlk 4 madde demokratik madde, istiklal marşımızı, bayrağımızı, demokratik bir ülke olduğumuzu tanımlıyor. Ama bazı maddeler değiştirilerek bu temel 4 maddeyi etkilemiş oluyorlar. Şimdi yapılan bir değişiklikle demokrasiyi askıya alacak bir düzenleme yapılıyorsa ve bu yetki veriliyorsa ilk maddeyi es geçmiş oluyorsunuz. Şimdi Sayın Başkan seçildiği zaman devletin yapısı ve işleyişi hakkında tek başına karar veriyor.
Size bugünkü düzenlemeden bahsedeyim. Mesela bir eyalet kurulacak kim karar veriyor. Meclis. Ama onun öncesinde uzmanlar çağırılır bir konsey kurulur vs. Ama yeni modelde buna bir kişi karar verecek.  Sandığa giden gençlerimiz bunu düşünüp gitmeli.
Yeni dönemde bir Cumhurbaşkanını yargılamak için 400 milletvekiline ihtiyacınız var. Hadi yargılandı diyelim. Anayasa mahkemesine gidecek. Kendi seçtiği insanlar Cumhurbaşkanını yargılayacak mı?
Cumhurbaşkanı yeni modelde aynı zamanda bir partinin başkanı. Yani yargıya siyaset girmiş olacak.  Hakimi elde ettiğinizde mahkemeyi çökertir, mahkemeyi ele geçirirseniz devleti çökertirsiniz.

Cumhurbaşkanın Tarafsızlığı
Önceki ve şimdiki anayasaya göre Cumhurbaşkanı tarafsızdır. Çünkü 80 milyonu temsil eder.  Ama Cumhurbaşkanı aynı zamanda herhangi bir siyasi partinin başkanı olarak düşünürseniz işte bu değişir.
15 yıldır tek bir parti hükümeti var, parlamentoda çoğunlukları var. Şimdi tek başınalar. Türkiye bütün komşularıyla kavgalı, gençler işsiz, büyüme azaldı, nedir bunun sebebi?  Türkiye iyi yönetilmediği için. Sorun yönetim sistemi değil yönetim anlayışında. İşi yalnızca ben bilirim, kimseye danışmam derseniz olmaz. En düşük büyüme hızı onların döneminde oldu. İşsizlik hiç bu kadar olmadı.

Ne Yapmaya Çalışıyorlar!
Hangi kararı almak istediler de alamadılar, hangi kararı çıkarmak istediler de çıkaramadılar. Hangi ekonomik yatırımı yapmak istediler de yapamadılar. İşte dışarıdan saldırılar var diyorsunuz da bu ülkenin yöneticilerinin aklı yok mu? Bu ülkeyi kuranlar akılcı bir politika gütmüştür, kimsenin iç işlerine karışmamış, barışçıl bir politika yürütmüştür.  Güçlü ekonomisi ve demokratik yapısıyla diğer İslam ülkelerine örnek olmuş, uygar Avrupa ülkeleriyle aynı konuma gelmiştir. Şimdi 15 yılda yaşanan nedir? Suriye’ye neden müdahale edildi.  Suriye’de 75 şehit verdik.
Türkiye kendi güvenliğinin sağlamak için bir tampon bölge yaratmak zorundaydı ve o bölgeyi yaratmak için oraya gitti. Şimdi geri çekiliyorlar gerçi bilmiyoruz geri çekilip çekilmedikleri. Biz itiraz ettik daha derine gitmemelerini çok şehit verdiğimizi söyledik. Bunlar devleti yönetemiyorlar. Yönetme bilgileri ve birikimleri yok.   Çünkü dünyayı ve dünya dengelerini iyi okuyamıyorlar. Ortadoğu’da dışlanan bir Türkiye var. Kim destekliyor Türkiye’yi şimdi. Eskiden Ortadoğu’da bir sorun olsa Türkiye’ye danışılırdı. Nerden nereye.
Eğer siz parlamentoyu devre dışı bırakır kendi istediğiniz gibi davranırsanız siz parlamentonun ortak aklına itibar etmezseniz Türkiye’yi bu hale sokarsınız.
Referandum’dan Sonra Erken Seçim Olacak Mı?
Erken seçime bir kişi karar vermez, meclis karar verir eğer hayır çıkacaksa.  Bana sorarsanız erken seçime gerek yok, olmayacaktır da. Zaten hangi gerekçeyle gidecekler.  Her şey onların elinde.  Cumhurbaşkanına fesih yetkisi veriliyor dendi zaten. Böylece Cumhurbaşkanı parlamentoyu herhangi bir olağandışı durumda feshedebilir.
Vatandaşa neden evet demesi gerektiğini anlatmıyorlar. Ben rahat rahat neden hayır demeleri gerektiğini anlatıyorum.  Ben bunu anlattığım için de bana oynuyorlar.  Evet’i bir türlü anlatamıyorlar.  Örneğin; Başbakanlığı kaldırıyoruz. Cumhurbaşkanı’nın şu kadar görevlisi olacak. Kimsenin sorununu çözmeyecekler bu referandumla. Biz de bu yüzden ülkemizin geleceği için hayır oyu kullanacağız.
Evet Çıkması Halinde Ben Başkan Olursam Ne Olur?
Demokrasiyi savunuruz, milletvekillerini halkın seçmesini sağlarız. 12 Eylül döneminde çıkan darbe anayasanın değiştirilmesi lazım. Düşünce özgürlüğünün sağlanması lazım.  Medyaya özgürlük getirmek lazım ve milyonlarcası.
Bizim dışımızdaki hiçbir partinin grup başkan vekili seçimle gelmez sadece bizim partimizde var bu çünkü biz demokrasiyi savunuyoruz.  Onlar da demokrasi diyor ama ne hayatlarında var demokrasi ne de anlayışlarında.
Şehit Amcası ‘’Hayır Oyu vereceğim Diye Terörist mi Oluyorum?’’
Dün bir gazinin babası, şehidin amcası ‘’Ben bu ülke için oğlumu, yeğenimi askere yolladım. Benim oğlum gazi, yeğenim şehit oldu. Şimdi ben hayır oyu vereceğim için terörist mi oluyorum. ‘’
Hayır diyenlere saldırı oluyor bunlar olacağına oturup konuşalım. Neden evet diyecekler neden hayır diyecekler.  Kişiye özel bir yasa yapılmıyor sonuçta. Bu herhangi bir partinin anayasası olmayacak, herkesin anayasası olacak. Biz mesela çalışmalarımızda parti logosu kullanmıyoruz çünkü bu hükümet seçimi değil ki, anayasa değişimi.
Cumhurbaşkanı hayır diyenlerin çadırına gitti denk gelirse ben de evet diyenlerin çadırına giderim. Sonuçta iki taraf da bizim halkımız. Ben neden hayır denmesi gerektiğini anlatıyorum. Karar vermek millete kalmış.
Parti Mutfağında Anayasa Hazırlanmaz!
Bir kişinin arzusu ve emeline göre anayasa değiştiriyorlar. Anayasa değişikliği bir partinin mutfağında hazırlanmaz. STK’lar üniversiteler vs toplanır dünyada karşılaştırma yapılır buna göre bir yasa hazırlanır. Yani ortak akılla hareket edilir, bir kişinin aklıyla değil.
Eğer bu demokrasi askıya alınırsa ağır bir bedel ödenir ve bu ülkenin gençleri geleceği burada değil yurtdışında arar bu beni çok üzer işte ve Türkiye geriye gider.
Atatürk Hiçbir Zaman Tek Yönetmedi!
Erzurum Kongresi, Sivas Kongresi, TBMM kurulduğunda sadece Atatürk yoktu.  Atatürk’e parlamentoyu fesh etme yetkisi verilmek istendi ama meclisteki iki kişi buna karşı çıktı. Atatürk’ü seviyoruz ama bizi buraya halk getirdi ve Atatürk bile olsa veremeyiz bu hakkı.
Avrupa Evet’e Çalışıyor!
Bilinçli olarak Evet’e çalışıyorlar. Buradaki insanlar duyacak ve Avrupa bize karşı o yüzden evet verin diyecekler.
TBMM’ye göre Türkiye’de seçim veya referandum yapıldığı zaman herhangi bir bakan propaganda yapamaz.  O yüzden bakanların miting yapılmasına izin verilmedi Avrupa’da. Biz tepki gösterdik ama sebep bakanımızın sınır dışı edilmesiydi.
Son söz olarak gençlere güveniyorum ve demokrasiden yana tavır alacaklarını biliyorum!

Haber

İlginizi Çekebilir