BTS’ten hem Kore, hem de ABD için bir ilk

‘Birkaç arkadaşın bir araya gelip oluşturduğu’ değil eleme ve eğitimlerden geçirilen yeni yeteneklerin birer projeye dönüştürüldüğü girl/ boy band’lerin arasından yükselmeyi bilen BTS, ‘Kore dalgasının’ bu denli yayılmasının artık sadece ‘yakışıklı erkekler/ güzel kızlar’la açıklanmaması gerektiğinin bir diğer kanıtı.
Rap Monster (Kim Nam-joon), J-Hope (Jung Ho-seok), Park Ji-min, Suga (Min Yoon-gi), Kim Seok-jin, V (Kim Tae-Hyung) ve Jeon Jung-kook’tan oluşan grup, ilk albümleri ‘2 Cool 4 Skool’dan bu yana birçok albüm, mini albüm ve single’a imza attı, pek çok ödüle layık görüldü. En yaşlıları 1992, en gençleri (Korece ‘maknae’) de 1997 doğumlu olan grubun, uluslararası arenada İngilizce değil Korece şarkılarıyla bu başarıları elde etmiş olmaları da dikkat çeken bir diğer nokta.

BTS’in Korece bilmeyenlerin dahi eşlik edebildiği bu şarkıları arasında kendilerini eleştiren ‘anti’lere yanıt olarak hazırladıkları ve eski ABD Başkanı Barack Obama’nın ünlü mikrofonu yere atma hareketinden esinlendikleri ‘MIC Drop’, Ji-min’in ‘3.33’teki dansıyla’ akıllara kazınan ‘Fire’, müzik literatürüne ‘Yolo yolo yolo yo’yu kazandıran ‘Go go’ ve ‘hayali olmayan gençlere’ seslendikleri ‘No More Dream’ yer alıyor.

‘Muadillerine’ göre çok daha zorlu dans koreografileri sergileyen BTS’in en büyük dayanağı ve ilham kaynağı ise ‘A.R.M.Y.’ adını verdikleri dinleyicileri.

Sosyal medyayı da çok iyi kullanan grup, hemen hemen her röportaj ve ödül töreninde A.R.M.Y.’ye teşekkürü bir borç biliyor. Sözgelimi BTS, AMA öncesi Kırmızı Halı’da, dinleyecilerine “Teşekkürler, bunu siz mümkün kıldınız” sözleriyle teşekkür etti. Grup, bir diğer röportajda da ‘hayranlarının bugüne kadar yaptığı en çılgınca şeyler’ sorulduğunda A.R.M.Y.’lerden asla rahatsız olmadıklarını yineledi.

Kendileri gibi gençleri, gençlerin sorunlarını ve büyüme sancılarını anlatmaya çalıştıklarını söyleyen BTS, A.R.M.Y.’lerin de bu açıdan kendilerine ilham kaynağı olduğu görüşünde. Şarkılarında ‘İyi bir ev ve araba, mutluluk demek mi?’ diye soran, ‘Büyük ev, büyük arabalar, büyük yüzükler/ Ama aslında hiç büyük bir hayalin yok’ eleştirisi yönelten ve ‘Sürekli biriktirirsen bir gün hepsi boşa gider/ Endişelenmeyi bırak ve harekete geç’ diyen grubun ‘Blood Sweat & Tears’ şarkısının klibine de ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Klipte Alman yazar Herman Hesse’nin ‘Demian’ kitabına selam çakan BTS, müzik ve dansla birlikte nasıl bir dönüşüm geçirdiklerini hayranlarına anlatmaya çalışıyor.

BTS’in özellikle ABD’deki son bir haftasında verdikleri röportajlarda aşk hayatlarına ilişkin ısrarlı sorulara verdiği cevap ise net. İlişki yaşamaya vakitleri olmadığını, zaten bu konuyu çok da önemsemediklerini vurgulayan grup üyeleri, ısrarla ne kadar yakışıklı olduklarını ön plana çıkarmaya çalışan ABD basını karşısında son noktayı koymuş gibi görünüyor: “Erkek arkadaşımız ya da kız arkadaşımız olmadığında ‘Ne kadar da yalnızım, keşke bir sevgilim olsa’ deyip duruyoruz. Ama aslında insanın peşinde koştuğu en büyük aşk, kendine duyduğu aşk. Başkalarını sevmek istiyorsanız önce kendinizi sevmeniz lazım.”

Grup, Kırmızı Halı’da ‘kız arkadaşlarını getirmediklerinin hatırlatılması’ üzerine verdikleri şu yanıtla da bu işe ne kadar adanmış olduklarını yineliyor: “A.R.M.Y.’leri “Bizim A.R.M.Y.’lerimiz var. Yani binlerce kız arkadaşımız var. Endişelenmeye gerek yok.”

Haber

İlginizi Çekebilir