Gençler Soruyor Siyasiler Cevaplıyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Genç Seçmenlere Number1 Fm ve Number1 Türk FM ortak yayınında seslendi. Zeybekci, “Gençler Soruyor, Cumhurbaşkanı Adayları cevaplıyor” programında Kadir Çetin’e konuk oldu.

Number One FM ve Number One Türk FM ortak yayınında soruları yanıtlayan Zeybekci’nin açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Ekonominin durumu hakkında

Türkiye’de ekonomiyle ilgili birden fazla bakanlık ve kurum var aslında. Hazine bakanlığı, Maliye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Merkez Bankası, Kültür Turizm Bakanlığı. ..Yani ekonominin tepesinde oturan bir kişi yok. Ekonomik olarak gümdük birliği ve avrupa birliğine bağlıyız. dış ticaretimizin yüzde 75’i avrupa’yla. Bu noktada o merkezlerdeki para piyasaları maalesef aleyhimize çalıştı. Ülkemizdeki gezi olaylarından başlayan, ardından hendek olayları, sınır ımızda yaşanana terör ve 15 temmuz girişimi. bunlar hep olumsuz etki. Ama bütün bunlara rağmen bir anayasa kitapçığı fırlatılması yüzünden faizler bir gecede yüzde 7500’e çıktığı zamanki kadar kötü olmadı. Bütçenin yüzde 85’inin faize gittiği dönemlerdi. Aksine büyümemiz, ihracatımız devam ediyor. Haziran ayında rekor artış oldu ihracatta. Turizm gelirlemizde yüzde 40 artış oldu. Yani Türkiye ekonomisi övgüyü hakediyor.

Seçimden sonrasıyla ilgili

Seçimden sonra zam furyası korkusu pompalayanlar var. Bu yersiz. Ne vergiye ne piyasaya bir zam uygulanmayacak. Bu konuda halkımız rahat olsun. 3. havalimanı, dünyanın en büyük lojistik merkezi olacak. Önümüzdeki 5 yıl içinde elektronik ticaret yüze 60’ı bulacak. Burada önemli bir güç olacağız. Biz dijital dönüşümü de destekliyoruz. Elektronik Ticarete destek veriyoruz. 150 milyon yolcu kapasitesine ulaştığımızda, Paris, Londra, Frankfurt bu alanda düşüşe geçecek.

İnşaat ekonomisi eleştirisi hakkında

2002’den beri 36 milyarlık ihracat 150 milyaqra çıktı. Özel sektör yatırımı bu. Biz devlet olarak yeniden Petkim kuracak değiliz ya? Özel sektör büyüyecek, ekonomi büyüyecek. Kaç tane buzdolabu farbrikası, televizyon fabrikası kuruldu ona bakın. Türkiye tekstil’de, elektronikte, otomobilde ihracat yapıyor. Savunm teknolojinde 7 milyon dolar ihracat yapıyoruz. Bunlar teknoloji değil mi? Türkiye özel sektörle birlikte büyüyecek.

Devleti küçültmemiz lazım, kadroları azaltmamız lazım. 25 bakanlıktan 17 bakanlığa düşeceksek verimliliğe geçmemiz lazım. Muharrem bey diyor ya “ateşten gömlek giyeceğiz” ateş nedir gömlek nedir bilmez ya işsizlik oranı düştü, 21.5 tan17 ye düştük. Gençlerde işsizliği düşürüyoruz. Bizim için hedef gençlerdir, onları istihdama dahil etmektir.

Oyun yazılımı ihracatımız geçen yıl 750 milyon dolar. İnanabiliyor musunuz? bunu yapan Türk gençlerimiz. Buraya yönelmek lazım. Gençlere fırsat verilince başarıyorlar görüyoruz. Bu da büyük başarıdır.

 

Muhalefet hakkında

Sayın Kılıçdaroğlu “Herkese 1000 lira verecekmiş” Tabi “bekara karı boşamak kolay” diye bir atasözümüz var. O hesap. Meral Akşener, “kredi kartı borçlarını kapatacağım, bunun için devlet giderlerinden tasarruf edeceğim” dedi. Neyden tasarruf edecekmiş? Devleti çalışamaz hale getirirsiniz. Devletin kiralık araca 8 milyar ödediğini söylüyor. Saçma sapan iddialar. Böyle bi şey olur mu? Kim uyduruyor bu rakamları?

Sayın Akşener geçenlerde gelip Denizli’de “Ekonomi bakanımız işini bilir ama kendi işini bilir” diyor .Saygısızca onursuzca, mesnetsizce ifadeler. Ben kendisi hakkında şunu söyleyebilirim ama; 1999 yılında DYP adaylarından 5 milyon dolar alınıp alınmadığıyla ilgili bir dava var. Bunun merkezinde Akşener var. Tansu Çiller de biliyor, bütün DYP adayları, yetkilileri de biliyor.

Müzik hakkında

İyi bir müzik dinleyicisiyim aslında. Her tür üseverim. Ama son dönem pop müziğini pek yakalayamadım. O açıdan doksanlarda kaldım diyebilirim. Mustafa Sandal, Candan Erçetin, Sertab Edener’de kaldık. Son dönemde belki bi Ceceli, Sıla dikkatimi çekti. Tarkan Tabi bambaşka.. Number1 radyoyu da arabada yolda giderken dinliyorum.

 

 

 

 

Haber

İlginizi Çekebilir