Türk Grubu Grammy adayı oldu

Anadolu Rock, dünyaya açıldı! 2020 Grammy Ödülleri’nde En İyi Dünya Müziği kategorisinin adayları açıklandığı zaman hepimizi şaşkına uğratan bir gelişme yaşanmıştı. Belki Türkiye’de fazla tanınmıyorlar ama dünya onları tanıyor ve bu sayede daha da tanıyacak. Altın Gün’den bahsediyorum. ‘Müziğin Oscarları’ olarak bilinen, dünyanın en prestijli müzik ödüllerinde En İyi Dünya Müziği kategorisinde aday gösterilen bir grup.

Grupta 2’si Türk toplamda 6 kişi var: Ben Rider (gitar) Daniel Smienk (davul), Jasper Verhulst (bass), Merve Daşdemir (vokalist), Erdinc Yildiz Ecevit (saz, vokal), Gino Groenveld (perküsyon).

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da kurulan grup, Anadolu Rock müziğini yabancılara sevdirmeyi başardı.

Grup, Selda Bağcan, Erkin Koray, Barış Manço gibi Türk müziğinin yapı taşlarını kendi tarzlarında yorumluyor. Grup böyle bir başarı elde edince, ben de Altın Gün’ün solisti Merve Daşdemir’e ulaştım. Merve Daşdemir, Altın Gün’ün kuruluş hikayesini ve bilinmeyenlerini anlattı. Hadi gelin, 70’lerin Anadolu Rock’ına bir de bu pencereden bakalım.

Facebook ilanı grubun kurulmasını sağladı
Ekşi Sözlük’te yer alan bir bilgiye göre ise, Jasper Verhulst İstanbul seyahati sırasında 70’lerin müziğinden etkileniyor ve böyle bir grup kurmak istiyor. Ve başarılı da oluyor.

Merve Daşdemir ise, grubun kuruluş hikayesini şöyle anlattı:

Bas gitarist Jasper Verhulst’un verdiği bir Facebook ilanı sayesinde Altın Gün bir araya geldi. Ortak noktamız bu, müziğe olan sevgimiz.

‘Biz buna Anadolu Rock diyoruz’
-Bize müziğinizin tarzından biraz bahseder misin? Türk Psychedelic Rock’ı nasıl tanımlamak gerekir?

Biz bu türe Anadolu Rock diyoruz. Geleneksel halk müziğini elektrikli enstrümanlar kullanarak yeniden yorumluyoruz.

Haber

İlginizi Çekebilir