Rapin bu kadar abartılmasını anlamıyorum

1-Uzun süredir ortalarda görünmüyorsunuz, neler yapıyorsunuz?
İşin doğrusu yeni bir şey yapmadıkça ekranda olmayı tercih eden birisi değilim. Yeni işlerde de hiçbir şey beğenmeyen bir adam olduğum için ekranda olmadım. Ama ekranda olmasam da hep sahnedeyim. Hatta övünerek söyleyeyim, hiç boş geçmez sahnem. Gelenler tiryakimiz oluyor. Hiç beklemedikleri bir sahne programı yapıyorum. Şimdi yeni şarkılar hazırladım artık ekranda daha çok göreceksiniz. Birde yarışma programız var ‘Benimle Söyle’. O yeni bir kanalda devam ediyor. Çekimlerine başladık. Ayrıca jüri çok güçlendi. Her bölümde ayrı bir ünlü, sunuculuk yapacak. İlk bölümde Şevval Sam oldu. İlk bölümün çekimi sırasında Şevval Sam 100 jüriyi etkisi altına aldı ve hala etkisindeyiz. Öyle bir güzeldi ki, öyle bir enerjiyle açtı ki ‘Benimle Söyle’ eminin yine çok izlenen bir program olacak.

2- Daha önce yaptığınız bir açıklamada ‘Ruhum kirlendiği için müziğe 8 yıl ara verdim’ demiştiniz. Biraz açar mısınız bu konuyu?
İlk çıktığımızda çok popüler olduk. 90’lar yeni patlıyor ve ben ikinci albümle hiç beklemediğim bir noktaya geldim. Yeşilçam’ın nasıl 4 yapraklı yoncası varsa bizde de Kenan Doğulu, Tarkan, Serdar Ortaç ve Mustafa Sandal dörtlüsü vardı. Ben bir anda ikinci albümle beşinci kişi oldum. Hatta sahne işlerinde onlardan öne geçmeye başladım. Hiç beklemediğim ve çokta hazır olmadığım bir şeydi. Bu işe ‘Şöhret olayım, milyonlar kazanayım’ diye girmedim. Birilerinin hayatına şarkılarımla girmek hoşuma gittiği için bu işlere başladım. Sonra gördüm ki şartlar şunu getiriyor. Herkes bir anda kapılarını açıyor, flaşlar patlıyor ve ister istemez havaya girmeye başlıyorsun. ‘Poposu kalktı’ durumu benim hep diğer sanatçılarda dalga geçtiğim bir konuydu. ‘Beraber güleriz, eğleniriz’ dediğim arkadaşlarımla bile kopmuşum. Telefonlarına bile bakamıyorum yoğunluktan. Ruhum kirlenmeye başladı. Sevmediğim ‘popo kalkmasını’ kendimde hissetmeye başladım. Giderek sinirli ve hırslara bürünen bir insan oldum. Ve bir gün küt diyerek, bu olmak istemediğimin fakına vardım. Çünkü bütün gerçek dostlarımı, çevremi kaybetmeye başladım. Sonradan tanıdığım dost olmayacak kişiler hayatıma girmeye başladı. Sanat dünyasında dost olmaz derler ya. Sadece menfaat ilişkisine dayanan olaylar görmeye başladım. Bu bana uymayan bir şeydi. Ve ‘Ben müzik yapmıyorum’ dedim. Sonradan tabii ki özlüyor insan. Ruhumda olgunlaştıktan sonra yeniden müzik yapıyor hale geldim. Kendime de söz verdiğim ‘popo kalkması’ olayını bir daha yaşamıyorum.


3-Günümüzdeki müzik sektörüyle ilgili neler düşünüyorsunuz?
İyi ya da kötü diyemem. Bu bir döngü. Her nesil başka bir müzik türü trend olabiliyor. Anneme sorarsanız bizim yaptığımız müzikler kötü, onlar sanat müzikleri ya da eski yabancı müziklerle büyümüşler. Bize şaşkınlık içinde bakıyorlardı. Bize göre de yeni gelen nesiller öyle olabilir. Ama müzik böyle bir şey. Bütün dünyada değişiyor. Önemli olan kalplere dokunabilmeli.

4- Son zamanların en büyük tartışması Türkçe pop… Sizce de Türkçe pop öldü mü?
Rap çıktı, popu öldürdü lafları çok saçma. Müzik müziktir. O zaman türkü, sanat müziği de söylenmesin. Pop da diğer tür müzikler de hiç bitmez. Müzik aksine bitmedi renkleniyor ve çeşitleniyor.

5- Son dönemlerde popüler olan Türkçe rap hakkında ne düşünüyorsunuz? Dinlediğiniz bir Türk rapçi var mı?
Rap müzik bizim ülkemize neden bu kadar geç geldi ben onu merak ediyorum. Rap, R&B de geç kaldı. Bütün dünyayı salladığı zaman gelmedi. Bu kadar abartılmasını da anlamıyorum. Bir anda başrole kondu ama şunu düşünmediler geç kaldı. Çok çeşitli ve birbirini besleyen durumlardı. Ben ona üzülüyorum.

6-Metin Arolat denilince akla ilk gelen parça ‘Dert değil’ oluyor. Sizin için özel bir yanı var mı bu şarkının?
‘Dert değil’in sözleri çok acıklıdır. Yazdığım tüm şarkıların tabii ki bende anısı var. ‘Dert değil’in büyülü bir durumu olduğunun farkındayım. Benim şarkım diye demiyorum. Nerede bir yerde çalındığını görsem insanlar iki misli ayağa kalkıp yüzlerinde mutlu bir ifade oluyor. Mutlu ifade var ama şarkı çok acıklı bir şey anlatıyor. İşin büyüsü belki bu tezatlık. Türk halkının içinde şu vardır, çok üzüldüğünde bunu kamufle edip vurdum duymaz görünür. O öyle büyülü bir şarkı. O dönem için klibi de kült bir klip olmuştu.

7- Çoğu şarkınız neşeli ve insanlar dinlerken yerinde duramıyor. Böyle şarkılar yapmayı nasıl başarıyorsunuz?
Benim şarkılarım yüzde 90’ı esasında neşeli şarkılar değildir. Neşeli aranje edildiği için bu şekilde yansır. Şiir gibi okuduğunuzda çok acıklıdır. Benim beslendiğim şey kaybettiğim insanlar. Rahmetli ağabeyime yazarım. Bir tarafından da aşka dokunduruyorum. Ve o genelde bir aşk şarkısı gibi algılanır. Aslında acılıdır hep bir özlem vardır şarkılarımda.

‘Yakında duyacağınız şarkılar rock soundlu’
8- Şu sıralar rock şarkılar dinlediğinizi belirtmişsiniz. Rock müzik hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizden bir rock müzik albümü gelir mi?
Rock müzikte aslında geç kaldı. Allah’tan çok sevildi ve herkesin kanına işledi. Yıllar içinde bizlerde bazı müzik türlerinden beslenerek değişiyoruz. Beni ‘Dert değil’ ile eşit tutamazsın, 25 sene önce yaptığım bir şarkı. O 25 sene içinde benim ruhum rock’a da gitti, rap’e de gitti jazz’a da gitti. Sürekli kendimi besleyerek geliştirmek durumundayım. Şu anda rock çok seviyorum. Sahnede söylerken çok güçlü hissettiğim şarkılar. Dolasıyla yeni yaptığım yakında duyacağınız şarkılarda rock soundlu. Ama içinde kopamadığım alaturka tınılarda oluyor.

9-Müzik mi, yoksa yönetmenlik mi? İkisi arasında seçim yapmanız gerekse hangisini seçersiniz?
İkisi de bir bütün. Birinden birini benden çıkartırsanız eksik kalır. İkisi içinde büyük hayaller kurarak yola çıktım. İkisi de Allah’a şükür iyi anlamlarda yürüdü. Dolasıyla birinden birini şu diye gösteremem. İçinde yönetmenlik olan, müzik olan, iyi insan olmaya çalışan, kimseye kazık atmayan bunların hepsini toplayarak bir Metin’im. Yaptığım işlerde iddialı olmayı seviyorum. İddialı olmayacaksa yapmıyorum. Tarkan’ın en önemli kliplerine ben yaptım.

10-2020 içinde turne veya büyük bir konser vermeyi planlıyor musunuz?
Sahne işimiz haftada 4 bazen 5 gün şeklinde ilerliyor. Ben ve ekibim çok bir rüzgâr aldık. Her yerden teklif alıyoruz. Bu bizi 2020 yılına çok daha güzel bir şekilde taşıyacak. Yeni şarkılarım da tutarsa biz de keyif alarak bu yolda yürüyeceğiz. Hepimizin birbirine bir sözü var. Aramıza hiçbir zaman kötü insan almayacağız. İstediği kadar iyi müzisyen olsun ruhu kötüyse bizle olmasın. Biz iyi insanlarla çalışmak istiyoruz.

Ayrıca, 2020 yılında herkese çok sağlık diliyorum. Sevdikleriyle çok mutlu olmalarını diliyorum. Allah onlara ayrılık göstermesin, ne aşk acısı, ne ölüm acısı göstermesin. Mutlu ve iyi olsunlar. Beddua etmem benim hep bir duam vardır. Allah onu da iyi insan yapsın. Herkes iyi insan olsun.

Haber

İlginizi Çekebilir