Mustafa Koç’un hayalini kurduğu fabrika açıldı

Koç Topluluğu küresel büyüme hamlesine son halka olarak Hindistan’ı ekledi. 100’den fazla ülkede 700 bin çalışanı ile Hindistan’ın en büyük şirketler grubu Tata ile Arçelik ortaklığının ürünü olan “Voltbek Home Appliances”ın Hindistan’ın Gujarat eyaletindeki beyaz eşya fabrikası törenle açıldı.

Arçelik’in Türkiye ve Asya Pasifik arasında bir “Beko Yolu” oluşturma hedefinin önemli bir adımı olan fabrikada ilk etapta buzdolabı üretilecek. Fabrikada, ilerleyen dönemde çamaşır makinesi üretilmesi de planlanıyor. Bu kapsamda, fabrikanın üretim kapasitesinin 5 yıl içinde 2.5 milyon adede, toplam yatırım miktarının ise 10 yılda 180 milyon dolara ulaşması hedefleniyor. 2010 yılında Mustafa Koç’un Yönetim Kurulu Başkanlığı döneminde Tata grubu ile görüşmeler başlamıştı. Vefatının ardından Koç ailesi ve yöneticiler bu hayali gerçekleştirdi.

150 ÜLKEYE İHRACAT

Açılışa Koç Holding ve Arçelik Yönetim Kurulu Üyesi Semahat Arsel, Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu, Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, Tata Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Noel Tata, Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, Voltas CEO’su Pradeep Bakshi ve Voltbek CEO’u Jayant Balan ve çalışanlar katıldı.

Açılış töreninde konuşan Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, topluluğun 32 farklı para birimini yönettiğini, işyerlerinde 48 farklı dil konuşulduğunu, 150 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini, Türkiye dışında 62 üretim tesisi ve pazarlama şirketi bulunduğunu belirtti.

Tata grubu ile 2010’da tanıştıklarını belirten Çakıroğlu, “3 yıl önce de güçlerimizi birleştirme kararı aldık ve ortaklık anlaşması imzaladık. Koç topluluğu ve Tata grubunun gerçekleştirdiği bu güç birliği dünya beyaz eşya pazarında yüzde 41 paya sahip olan Asya Pasifik bölgesinde önemli bir örnek teşkil ediyor” dedi.

HEDEF YÜZDE 10 PAZAR PAYI 

Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu “Hindistan dayanıklı tüketim pazarının büyüklüğünün üç yıl içinde 36 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu yatırım Türkiye beyaz eşya sektörünün küresel rekabet gücü adına büyük önem taşıyor” dedi.

Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu da “Hindistan’da 5 yıl içinde yüzde 10’nun üzerinde pazar payına ulaşarak lider bir marka olmayı hedefliyoruz. Pazarın buzdolabındaki büyüklüğü 12-13 milyon adet seviyelerinde. İlk etapta Hindistan pazarının ihtiyaçlarını karşılayacağımız fabrikadan ileri dönemde komşu ülkelere, Asya Pasifik ve Kuzey Afrika başta olmak üzere benzer taleplerin olduğu tüm coğrafyalara ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Tata grubundan Voltas Limited Yönetim Kurulu Başkanı Noel Tata, “Bu fabrikayı beyaz eşya sektöründeki büyüme arzumuzu desteklemek üzere dünya standartlarında hayata geçirdik. Arçelik’in teknoloji ve yenilikçi ürün geliştirme yeteneklerini, Voltas’ın marka ve dağıtım gücünü birleştiriyoruz” dedi.

ÜRETİM KAPASİTESİ 1 MİLYON ADET

– 60 bin metrekare kapalı, 240 bin metrekare açık alana kurulu fabrikanın üretim kapasitesi şu anda yıllık 1 milyon adet. Nihai kapasitesine ulaştığında 2 bin kişiye istihdam sağlayacak.

– Buzdolabı Hindistan’da evin en kıymetli ürünleri arasında yer alıyor. Hatta evlerin salonlarına konuluyor. O nedenle dekoratif, 8 farklı çiçek desenli buzdolabı üretimi devreye alındı.

Hindistan’da sık kullanılan baharatların yol açtığı 26 zorlu lekeyi belirlediler. Bu lekelere uygun çamaşır makinesi programları geliştirildi.

Haber

İlginizi Çekebilir