Dünya Sanat Günü kutlandı

Türk sanatçı ve Ulusal Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) Başkanı Bedri Baykam, International Associations of Art (IAA), (Uluslararası Sanat Derneği)’ın 2011 yılında Meksika’da yapılan genel kuruluna Türkiye temsilcisi olarak katılmıştır. Baykam, toplantıda Leonardo da Vinci’nin doğum günü olan 15 Nisan’ın Dünya Sanat Günü olarak kutlanmasını önerdi. Bu öneri çoğunluk oyu alarak, her yıl 15 Nisan tarihinde World Art Day (WAD) olarak kutlanılması kararı alındı.

İlki 15 Nisan 2012 tarihinde yapılan kutlamalar İstanbul’da Abdi İpekçi caddesinde kurulan sahnede yapıldı. Ayrıca Maçka Demokrasi Parkı’nda bulunan UPSD Sanat Galerisi’nde gerçekleşen Dünya Sanat Günü Sergisi de gerçekleştirildi. Sokak tiyatrosu, dans – müzik, Resim – Fotoğraf – Heykel – Seramik, Sinema, Müzik, Bildiri, Söyleşi, Edebiyat ve Tiyatro sanat dallarında kutlamalar ve gösteriler yapılmıştır. Ancak bu yıl corona virüs nedeniyle Dünya Sanat günü evde kutlanıyor.

İşte evden katılabileceğiniz Dünya Sanat Günü etkinlikleri:

WALLACE HARTLEY ÖDÜLLERİ CANLI YAYINDA!

Dünya Sanat Günü “Wallace Hartley” ödülleri bu yıl instagram canlı yayınında verilecek. Tören saat 20:00’den itibaren Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Başkanı Bedri Baykam’ın resmi instagram hesabı üzerinden canlı olarak yayınlanacak. UPSD bu yıl ilk resmi kutlama için 6 dakikalık bir Dünya Sanat Günü mini belgeseli hazırlayarak dünya ile paylaşacak.

Wallace Hartley ve grubu 1912 yılında trajik bir şekilde batarak 1514 kişini ölümüyle sonuçlanan Titanik faciasında, dev gemi sulara gömülene kadar vazgeçmeden çalmaya devam etmiş, bu olay korkunç dramın en unutulmaz anekdotu olarak tarihteki yerini almıştı.

‘BİLL VİOLA: GEÇİCİ’ SERGİSİ DİJİTALDE
Video sanatının öncü isimlerinden Bill Viola’nın İstanbul’daki ilk kişisel sergisi olan sergi, Google Arts & Culture platformu üzerinden izlenebilecek. Borusan Contemporary’de 13 Eylül’e kadar sergilenmeye devam edecek serginin online gösteriminde sanatseverler, sergi alanlarını gezebilecek ve eserleri inceleyerek sanatçının üretimi hakkında ayrıntılı bilgiye erişebilecekler.

Borusan Contemporary, daha önce Google Arts & Culture sayfası üzerinden, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndaki eserleri ve “Mika Tajima: Esir”, “Uvertür: Borusan Sanat Çağdaş Koleksiyonu’ndan Seçki”, “Üvercinka ve Universal Everything: Akışkan Bedenler” isimli geçmiş dönem sergilerini ziyarete açtığını duyurmuştu.

AKADEMİSYENLER ‘SARABANDE’ ESERİNİ YORUMLADI

Maltepe Üniversitesi Konservatuvarı akademisyenlerinden oluşan Maltepe Üniversitesi Ev Orkestrası, 15 Nisan Dünya Sanat Günü’nde evlerinden George Frideric Handel’in unutulmaz ‘Sarabande’ adlı eserini çeşitli enstrümanlarla yorumladı.

 

Haber

İlginizi Çekebilir