Çin’de klima kâbusu: Aynı hizada oturan herkese virüs bulaştı

Çin’in Guangzhou kentinde corona virüslü bir kişi corona virüs kaptığını bilmeden 24 Ocak’ta bir restoranda yemek yedi. Ertesi gün hastalandı. Corona virüs teşhisi konulunca restorandaki diğer müşteriler tespit edildi.

5 Şubat’a gelindiğinde aynı gün o restoranda bulunan 9 müşteriye daha bulaştığı belirlendi. Nasıl bulaştığını araştıran bilim insanları şaşırtıcı bir sonuca ulaştı. Hasta, masasında oturan 4 kişi, yan masalarında oturan toplam 5 kişiyi enfekte etmişti.

Normalde virüs damlacıkları 2 metreye kadar ilerleyebilse bile masaların arasındaki mesafe bunu aşıyordu. Hastalanan tüm müşteriler, masalara bakan klimanın hava üflediği hizada oturuyordu. Masalardan biri 53, diğeri 73 dakika hastayla aynı ortamı paylaşmıştı.

Aynı havayı soğutuyorlar

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Profesör Dr Faruk Aydın uyardı: Ev, işyeri, alışveriş merkezi, otomobil gibi pek çok yerde klima bulunuyor. Bunlar aynı havayı soğutarak yeniden mekan içine dağıtıyor. Bu durum, havayı türbülans şeklinde oda ve mekan içinde dolaştırıyor, virüsün bulaşma riskini artırıyor.

 

Haber

İlginizi Çekebilir