MARMARA DENİZİ’NDE SUNİ MERCAN ADASI OLUŞTURULDU

Büyükada açıklarında bulunan Tavşan adası kıyılarında suyun 30 metre altında suni mercan tarlası oluşturuldu.

Akdeniz endemiği mercanların korunması için Sivriada inşaat sahasında bulunan mercanlar tek tek sökülerek yeni yerlerine taşındı. Projede geçen yıl yapılan ilk turda 2 aşamalı olarak 280 mercan ekimi yapıldı, bu kez ise 200 mercan ekimi planlanıyor.

Mercanlar bir yılda sadece 5-10 milimetre büyüyebilen, “denizlerin yağmur ormanları” olarak adlandırılan çok önemli canlılar. Küresel ısınmayla birlikte Akdeniz’deki mercanların yaşamı da tehdit altında. Marmara Denizi, yapısı sayesinde Akdeniz suyu barındırdığı için orada yaşayan canlılara ve mercanlara da ev sahipliği yapıyor.

Mercan ekimi projesi ilk olarak geçen yıl başladı. Bir grup çevreci dalgıç, Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü Derneği (ADYSK) ve İstanbul Üniversitesi’nin desteğiyle, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınan izinlerle mercanları korumak için ekim çalışmasına başladı. Akdeniz endemiği olan kırımızı, sarı, beyaz, siyah, çalı mercanlar tek tek alınarak, halk arasında Tavşan Adası olarak bilinen Neoandros adasına ekildi. Geçen yıl yapılan çalışmada mercanların yüzde 70’i yaşamayı başardı.

 

Haber

İlginizi Çekebilir