AVRUPALI VE RUS KAYAKÇILARIN TERCİHİ KAÇKAR DAĞLARI

Dünyada Alaska, Kanada ve Alp Dağları’nda yapılan, Türkiye’de ise sadece Rize’nin Kaçkar Dağları’nda gerçekleştirilen ‘helikopterli kayak’ sporu heliski heyecanı, bu yıl da sürecek.

Corona salgını nedeniyle zor günler yaşayan Avrupa’da bu yıl kayakçılar, Alp Dağları yerine Türkiye’de, Kaçkar Dağları’nı tercih etti. Rus kayakçıların da ilgi gösterdiği bölgede ocak ayında başlayacak helikopterle kayak sporu heliski için rezervasyonlar şimdiden doldu.

Rize’de Ayder Yaylası’nda, 10 yıldır devam eden heliski sporu için bu yıl İsviçre, İtalya, Avusturya, Almanya, Fransa, Rusya ve Rusya olmak üzere farklı ülkelerden sporcular, Kaçkarlara gelecek.

Heliski, ABD, Kanada ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere onlarca ülkede 50 yılı aşkın süredir yapılıyor. Dünyada bilinen en elit spor dalları arasında yer alan helikayak tam anlamı ile sporcuların helikopterle daha önceden belirlenmiş, hiç kayılmamış kayak parkurlarına helikopterle bırakılarak parkur bitiminde yine helikopterle alınmaları şeklinde yapılıyor.

Dünyada 50 yıldır yapılan Helikayak sporu Türkiye’de ise 15 yıldır yapılıyor. Türkiye helikayak faaliyetlerinde son yıllarda ciddi başarılar elde ederek kısa sürede dünyada en tercih edilen 10 ülke arasına girmeyi başardı.

GÜVENLİK HAD SAFHADA

Helikayak, dışarıdan görülenin aksine ciddi bir güvenlik ve izin süreci gerektiriyor. Türkiye’de bu sporun yapılabilmesi için organizasyon firmaları Rize ve Artvin Valilikleri, Genel Kurmay Başkanlığı, Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü, Yaban Hayatı Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden gerekli birçok izni almak zorunda.

Uçuşlar öncesi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından uçuş rotaları belirlenip izinler veriliyor. Etkinlikle görev alacak pilotlar özel eğitimlerden geçiriliyor. Sporculara ise yerleşim dışında hayatta kalma, kış şartlarında hayatta kalma eğitimleri veriliyor.

Haber

İlginizi Çekebilir