Atom saatleri kullanılarak yapılan son ölçümler, Dünya’nın dönüş hızının arttığını gösteriyor

Atom saatleri kullanılarak yapılan son ölçümler, özellikle de son yıl içerisinde Dünya’nın dönüş hızının arttığını gösteriyor. Dünya, kendi etrafında 23 saat 56 dakika 4 saniyede bir döner. Bu, 1 tura karşılık gelir.

Fakat 1 yıl, 365 gün 6 saattir. Yani iddiamız, Dünya’nın kendi etrafında 365 tur ve çeyrek tur attığı yönündedir.

Ancak iki sayıyı birbirine bölerseniz, 1 yıl dediğimiz süre zarfının içerisinde 365 tam ve 1 çeyrek tur değil; 366 tam ve 1 çeyrek tur olduğunu görürsünüz. Yani gün tanımından yola çıkarak ulaştığımız yıl tanımındaki tur sayısı ile, doğrudan yıl tanımında bulunan tur sayısı arasında 1 turluk fark vardır.


Bu 1 turluk farkın nedeni, Dünya’nın kendi etrafında 1 günde 360 derece dönmesi; ancak Güneş etrafındaki yörüngesindeki 1 turunda 365 dönüş yaptığını varsaymamızdır. Dünya’nın Güneş etrafındaki yörüngesini 360 derecelik bir çember alırsak (ki aslında çember değil, elipstir ama kolaylık olsun diye çember alalım), 1 günlük süre zarfında Dünya 1/360 derece yol kat edecektir. Ancak bu 1/360 derecelik yol, 365 günlük yolculuk açısından düşünecek olursanız, aslında tüm yörüngenin 1/365’i oranında bir yol kat etmeye karşılık gelmektedir. Evrim Ağacı – Çağrı Mert Bakırcı

 

Haber

İlginizi Çekebilir