CASUS YAZILIMLARIN HEDEFİNDE KİMLER VAR?

NSO Group şirketinin müşterileri tarafından 2016’dan beri hedeflendiğine inanılan ve büyük haber kaynaklarına sızdırılan 50.000 telefon numarası listesinde yer alıyorlar.

BBC’nin haberine göre, Pegasus yazılımı, operatörlerin mesajları, fotoğrafları ve e-postaları almalarını, aramaları kaydetmelerini ve mikrofonları ve kameraları gizlice etkinleştirmelerini sağlamak için iPhone’lara ve Android cihazlara bulaşıyor.

NSO herhangi bir yanlışı üstlenmeyi reddediyor. Yazılımın suçlulara ve teröristlere karşı kullanılmak üzere tasarlandığını ve yalnızca iyi insan hakları siciline sahip ülkelerdeki askeri, kolluk kuvvetleri ve istihbarat teşkilatlarına sunulduğunu söylüyor.

İşte yazılımın kullanıcıları tarafından hedef alınmış olabileceklerden bazıları hakkında bilgiler.

CEMAL KAŞIKÇI’NIN YAKIN ÇEVRESİNİN ÜYELERİ

ABD merkezli Suudi Arabistan hükümetini eleştiren Khashoggi, Ekim 2018’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Konsolosluğu’nda öldürüldü ve parçalara ayrıldı.

Soruşturmaya göre, casus yazılım, Kaşıkçı’ya en yakın iki kadını ve yakın çevresinin diğer üyelerini izlemeye çalışmak için kullanıldı.

Kadınlardan biri, Mısırlı uçuş görevlisi ve Kaşıkçı’nın eşi Hanan Elatr’dı .

Amnesty International tarafından yapılan bir incelemeye göre, öldürülmeden altı ay önce, telefonu bir Pegasus kullanıcısı tarafından gizlice hedef alındı.

CEMAL KAŞIKÇI’YA NE OLDU?

Yazılımı kullanan biri, Bayan Elatr’a Kasım 2017 ile Nisan 2018 arasında kötü amaçlı bağlantılar içeren dört kısa mesaj gönderdi. Uluslararası Af Örgütü, saldırının başarılı olup olmadığını belirleyemediğini söylüyor.

Elatr, Washington Post’a, “Jamal, bunun olabileceği konusunda beni daha önce uyarmıştı. Cemal’in başına gelen her şeyden benim aracılığımla haberdar olduklarına inandırıyorlar beni.” şeklinde konuştu.

Kaşıkçı, evli olmasına rağmen bir Türk araştırmacı olan Hatice Cengiz adında bir nişanlısı da vardı . Cengiz, 2 Ekim 2018’de, Suudi Konsolosluğu’nun önünde nişanlısı Cemal Kaşıkçı’yı beklerken, Kaşıkçı dışarı çıkmayınca, Türk makamlarını alarma geçirmişti.

Hatice Cengiz

Uluslararası Af Örgütü Güvenlik Laboratuvarı tarafından yapılan analize göre, cinayetten günler sonra iPhone’u, bir Pegasus kullanıcısı tarafından ihlal edildi.

Washington Post’un bildirdiklerine göre, analiz telefondan ne alındığını veya herhangi bir sesli gözetim olup olmadığını belirleyemedi .

Cengiz, pazar gecesi Twitter’da “Cemal’e ne olduğunu öğrenmek için bu kadar acı içinde beklerken hedef alındığım için derinden şok oldum. Bu hayatımın en kötü zamanıydı ve yine de katiller beni gözetliyorlardı. Utanmaları yok. Adalete teslim edilmeliler.” dedi.

Kaşıkçı’nın yakın arkadaşı , Katar merkezli El Cezire ağının eski genel müdürü Wadah Khanfar’ın da hedef alındığı iddia edildi.

NSO, teknolojisinin Kaşıkçı veya ortaklarına karşı kullanıldığını reddediyor.

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir