Başarısıyla iki devleti birbirine düşüren sporcu

Dünya günlerdir 18 yaşındaki tenisçinin yarattığı sarsıntıyla çalkalanıyor.

Çin devreye girdi, İngiltere çıldırdı! 'Milyar dolarlık' kadın sporcu Raducanu dünyayı sallıyor - Sayfa:1

44 yıllık beklentiye son veren tenisçi Emma Raducanu, Çin’le İngiltere’yi karşı karşıya getirdi. 

Çin devreye girdi, İngiltere çıldırdı! 'Milyar dolarlık' kadın sporcu Raducanu dünyayı sallıyor - Sayfa:2

Kapısında dünyanın en büyük markalarının sıraya girdiği, ailesine ve köklerine düşkünlüğüyle günlerdir manşetleri süsleyen sporcunun hayatı, bir anda geri dönülemez bir şekilde değişti.

Çin devreye girdi, İngiltere çıldırdı! 'Milyar dolarlık' kadın sporcu Raducanu dünyayı sallıyor - Sayfa:3

ABD Açık Tenis Turnavası’nda hiç beklenmedik bir şekilde rekorları alt üst eden Emma Raducanu fırtınası sürüyor. İlk kez eleme maçlarını geçerek büyük bir tenis turnuvasını kazanan, üstelik de hiç set vermeden şampiyonluğa ulaşan 18 yaşındaki genç sporcu aynı zamanda bu turnuvada 44 yıl aradan sonra birinciliğe ulaşan ilk İngiliz tenisçi oldu. 

Çin devreye girdi, İngiltere çıldırdı! 'Milyar dolarlık' kadın sporcu Raducanu dünyayı sallıyor - Sayfa:4
Kanada doğumlu olan ve 2 yaşında ailesiyle İngiltere’ye taşınan Emma Raducanu’nun Mandarince dilini mükemmel konuşması ve ‘sert’ ebeveynlerinin komünist çocukluk günleri, kendisine inanmasını sağladı ve başarısı nedeniyle bir anda Çin, kendisini sahiplenmeye başladı.
Çin devreye girdi, İngiltere çıldırdı! 'Milyar dolarlık' kadın sporcu Raducanu dünyayı sallıyor - Sayfa:5
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve parti yetkilileri, Çinli hayranlarının ‘Dongbei kızı’ lakabını taktığı 18 yaşındaki Bromley’li gence, nadir verilen bir vatandaşlık statüsü vermeyi bile düşünüyorlar. Babası Rumen olan ve Çavuşesku döneminde Romanya’da büyüyen yeni ABD Açık şampiyonu, şimdiden Tiffany mücevherlerinin Asya’daki yeni yüzü olarak seçildi.
Çin devreye girdi, İngiltere çıldırdı! 'Milyar dolarlık' kadın sporcu Raducanu dünyayı sallıyor - Sayfa:6
Dr. Liu, Maria Sharapova’nın dünyanın en zengin kadın spor yıldızı olmasına yardım eden ve Çinli tenis yıldızı Li Na ile çalışan IMG ajanı Max Eisenbud tarafından temsil edilmesinin tesadüf olmadığını da sözlerine ekledi.
Telegraph’a konuşan Dr. Liu, şunları söyledi:
“İnsanlar annesinin köklerinden, dil yeteneklerinden ve Çinliler tarafından vatandaşlığa kabul edilip edilmeyeceğinden bahsediyor” 
Çin devreye girdi, İngiltere çıldırdı! 'Milyar dolarlık' kadın sporcu Raducanu dünyayı sallıyor - Sayfa:8

ÇİN MEDYASINDA RADUCANU COŞKUSU

Uzmanlar, Mandarin diline olan sevgisini, Shenyang’daki büyükannesini görmek için yaptığı yıllık ziyaretleri ve yerel belediye tenis kortlarında yaptığı çalışmaları takıntı haline getiren gelen Çin devlet medyasının, tarihi grand slam zaferi ‘büyük haber’ olarak duyurduğunu söyledi.

Çin devreye girdi, İngiltere çıldırdı! 'Milyar dolarlık' kadın sporcu Raducanu dünyayı sallıyor - Sayfa:9

Ülkenin devlet basın ajansı Xinhua, Raducanu’yu zafere götüren şeyin ‘Çin tarzı içsel inanç’ olduğunu söyleyerek övündü. Başarısına detaylı bir şekilde yer verilmesi, Çin’in iktidardaki Komünist Parti’nin, Emma’nın partinin değerlerine ve siyasi fikirlerine zarar vermeyeceğine inandığını da gösteriyor.

Çin devreye girdi, İngiltere çıldırdı! 'Milyar dolarlık' kadın sporcu Raducanu dünyayı sallıyor - Sayfa:10

600 MİLYON KEZ İZLENDİ

Genç sporcunun Mandarin dilinde Çinli hayranlarına teşekkür ettiği klip, sosyal medya platformu Weibo’da 600 milyon kez izlendi ve milyonlarca kez paylaşıldı. Genç tenisçi, Dongbei aksanıyla konuşarak, “‘Herkese merhaba, hepinize teşekkür etmek istiyorum. Umarım tenisimi izlemekten zevk alırsınız. Kazandığım için çok mutluyum. Hepinizi seviyorum” dedi.

Annesinin ve ailesinin kuzeydoğu Çin’den olduğunu anlatan Emma şunları söyledi:

“Zihinsel olarak çok dayanıklılar, sanki hiçbir şey onları yıkamazmış gibi. İlhamımın büyük bir kısmını ondan aldığımı söyleyebilirim. Annem çok çalıştı”

Çin devreye girdi, İngiltere çıldırdı! 'Milyar dolarlık' kadın sporcu Raducanu dünyayı sallıyor - Sayfa:11

İNGİLİZ BASINI TEPKİLİ

İngiliz basını, Çin’in girişimine öfkelenerek bunun ‘utanmaz’ bir çaba olduğunu yazdı. Sosyal medya platformu Weibo’da trend olan ’18 yaşındaki Çinli genç ABD Açık’ı kazandı’ etiketi, Raducanu’nun New York’taki zaferinden sonraki 24 saat içinde şaşırtıcı bir şekilde 200 milyon okunma elde etti. Çin’in başarısından duyduğu gurur, Çin haber ajansı Xinhua tarafından “Bu gülen yarı Çinli kız bir keresinde gururla, ona bu özgüveni verenin Çin tarzı içsel inanç olduğunu söylemişti” sözleriyle ifade edildi.

Ayrıca Raducanu’nun, annesinin doğduğu Kuzey Doğu Çin’deki Shenyang’daki bir spor akademisinde eğitim aldığı da kaydedildi.

Devlete ait bir Çin televizyonundaki manşet şöyleydi:

“Emma Raducanu: İngiliz-Çin-Romen tenis yıldızı ABD Açık rekorlarını kırdı.”

Weibo’da bir kullanıcı, “Çin’i düzenli olarak ziyaret ettiğini ve idollerinden birinin Li Na olduğunu söyledi. Çok duygulandım.” diyerek ünlü bir eski Çinli tenisçiye atıfta bulunmasının çok hoşuna gittiğini vurguladı.

Çin devreye girdi, İngiltere çıldırdı! 'Milyar dolarlık' kadın sporcu Raducanu dünyayı sallıyor - Sayfa:12

Emma Raducanu, ABD Açık’taki galibiyetinden birkaç saat sonra, ‘ilk milyar dolarlık kadın sporcu’ olma yolundaki ilk adımını attı ve ismini markalaştırdı. The Sun’ın haberine göre İngiltere merkezli avukat Anthony Brierley, 18 yaşındaki oyuncunun zaferinden kısa bir süre sonra ‘Emma Raducanu’, ‘Emma’ ve ‘Raducanu’ kelimelerini korumak için başvurdu. Bir ‘sponsor rüyası’ olarak müjdelenen Emma, tüm zamanların en çok kazanan kadın sporcu yıldızı olma yolunda ilerliyor.

Çin devreye girdi, İngiltere çıldırdı! 'Milyar dolarlık' kadın sporcu Raducanu dünyayı sallıyor - Sayfa:13

İTİCİ GÜÇ: BABASI

Babası Ian, Emma’nın tenis tutkusunun arkasındaki itici güç. 1989’da çöküşüne kadar, diktatör Nicolae Çavuşesku tarafından yönetilen, Avrupa’nın en kötü şöhretli komünist sisteminde büyüdü.

Kanada’nın Toronto şehrine yaşayan aile, Emma iki yaşındayken İngiltere’nin Bromley bölgesine taşındı ve şimdi orada bir banliyöde 345 bin sterlinlik bir evde yaşıyor.

Londra’nın güneydoğusundaki Bromley’li genç atlet, Leylah Fernandez’i 6-4, 6-3’lük setlerle yenerek, Virginia Wade’in 1977’deki Wimbledon zaferinden bu yana Grand Slam kazanan ilk İngiliz kadın oldu.

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir