BioNTech aşısı olan 1 milyon kişi incelendi, sonuçlar şaşırttı

Milyonlarca insanın hayatını kaybettiği koronavirüs salgınına karşı koruyuculuğu çok yüksek olan BioNTech aşısı için yeni bir araştırmanın sonuçları yayımlandı. Araştırma sonuçları kafa karıştırdı, çünkü BioNTech aşısı olan 1 milyon insanın verileri incelendiğinde koronavirüs aşısının 6 ay sonra enfeksiyonun bulaşmasını engelleme seviyesinin yüzde 20’lere düştüğünü tespit etti. Daha önceki başka bir çalışmada da 7. aydan sonra antikor seviyesinin 10 kat azaldığını duyurulmuştu.

BioNTech aşısı olan 1 milyon kişi incelendi, ortaya çok çarpıcı sonuç çıktı: Koruyuculuğu yüzde 20'ye düştü - Sayfa:2
Bilim insanları koronavirüs aşısının etkisinin düşmesine rağmen, aşının hastalığı ağır geçirmeye karşı çok ciddi bir koruma sağlamaya devam ettiğini açıkladı.
BioNTech aşısı olan 1 milyon kişi incelendi, ortaya çok çarpıcı sonuç çıktı: Koruyuculuğu yüzde 20'ye düştü - Sayfa:4
Katarlı bilim insanları iki doz aşı olduktan bir ay sonra aşının koronavirüs bulaşmasını yüzde 80 oranında engellediği kaydedilirken bu oranın 6 ay sonra yüzde 22.3 seviyesine gerilediğini açıkladı.
BioNTech aşısı olan 1 milyon kişi incelendi, ortaya çok çarpıcı sonuç çıktı: Koruyuculuğu yüzde 20'ye düştü - Sayfa:5
AĞIR GEÇİRME VE ÖLÜME KARŞI YÜZDE 90 ETKİLİ
İngiliz Daily Mail’in sayfalarına taşıdığı haberde bilim insanları, “Fakat aşı hastalığı ağır geçirme ve ölüm oranlarında büyük bir koruma sağlıyor. Hastalığı ağır geçirme ve ölüm oranlarına karşı aşı yüzde 90 seviyelerinde etkili” dedi.
BioNTech aşısı olan 1 milyon kişi incelendi, ortaya çok çarpıcı sonuç çıktı: Koruyuculuğu yüzde 20'ye düştü - Sayfa:6
Aşılama sürecine geçen yılın Aralık ayında başlayan Katar’da iki doz arasında 3 haftalık süre bırakılmıştı. 7 Eylül itibariyle ülke nüfusundaki 12 yaşın üzerindeki bireylerin en az yüzde 90’ının bir doz Kovid-19 aşısı olduğu belirtilirken, halkın yüzde 80’inin de iki doz aşı olduğu kaydedildi.
BioNTech aşısı olan 1 milyon kişi incelendi, ortaya çok çarpıcı sonuç çıktı: Koruyuculuğu yüzde 20'ye düştü - Sayfa:7
New England Journal of Medicine’de de yayınlanan makalede, “İlk doz aşıyı olduktan iki hafta sonra aşının hastalığı engelleme oranı yüzde 36.8 seviyesinde. Fakat ikinci doz aşıdan bir ay sonra bu seviye yüzde 77.5’e çıkıyor. Fakat dördüncü aydan itibaren düşüş yaşanıyor. İkinci dozdan 5 ile 7’nci ay sonrasında ise koruma yüzde 20’lere iniyor. Semptom gösteren enfeksiyona karşı koruma (yüzde 81.5) semptom göstermeyen enfeksiyona (yüzde 73.1) karşı daha yüksek fakat ikisi de benzer şekilde zamanla azalıyor” denildi.
BioNTech aşısı olan 1 milyon kişi incelendi, ortaya çok çarpıcı sonuç çıktı: Koruyuculuğu yüzde 20'ye düştü - Sayfa:8
Öte yandan aynı makalede bilim insanları Alfa, Beta ve Delta varyantlarında da benzer sonuçlar çıktığını çünkü buralarda benzer bir eğilim olduğunu da aktardı.
BioNTech aşısı olan 1 milyon kişi incelendi, ortaya çok çarpıcı sonuç çıktı: Koruyuculuğu yüzde 20'ye düştü - Sayfa:9
Makalede, “Aşı olan toplumun büyük bir kesimi gelecek aylarda elde ettikleri korumayı yitirebilirler. Bu da potansiyel olarak yeni salgın dalgalarını artırabilir. Fakat aşılar halen ölümcül ya da ağır vakaları engellemekte güçlü” denildi.
BioNTech aşısı olan 1 milyon kişi incelendi, ortaya çok çarpıcı sonuç çıktı: Koruyuculuğu yüzde 20'ye düştü - Sayfa:10
Bu arada Özlem Türeci ile Uğur Şahin’in kurduğu BioNTech firması ile ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer’ın geliştirdiği mRNA bazlı koronavirüs aşısı ile ilgili endişe verici bir araştırma yapılmıştı. Dünyanın önde gelen kurumlarından Stanford Üniversitesi ile Emory Üniversitesi’nin ortak çalışmasında iki doz Pfizer/BioNTech aşısı olanların kısa bir süre içerisinde antikor seviyelerinin düştüğü belirlenmişti. Araştırmacılar, 46 sağlıklı genç ve orta yaşlı yetişkinden aldıkları kan değerleri ile aşı olduktan bir süre sonra alınan kan değerlerini ve ikinci doz aşıdan 6 ay sonraki kan değerlerini incelemişti.
Bilim insanları, 6 ay içerisinde aşının yarattığı antikor seviyesinin ortadan kalktığını açıklamıştı. Araştırmayı yürüten Stanford Üniversitesi’nden Bali Pulendran ve Emory Üniversitesi’nden Mehul Suthar, “Araştırmalarımız Pfizer/BioNTech aşısının corona virüsüne karşı çok yüksek seviyede antikor sağladığını ortaya çıkardı. Fakat buna karşılık 7 ay içerisinde bu koruma seviyesi yaklaşık 10 kat azalıyor” açıklamasını yapmıştı. Reuters’ın aktardığı haberde görüşlerini paylaşan araştırmayı yürüten bilim insanları, “Bu sonuçlar bize ikinci doz aşıdan 6 ile 7 ay sonra üçüncü doz destekleyici corona virüsü aşısı olmanın SARS-CoV-2’ye ve onun varyantlarına karşı korumayı güçlendireceğini ortaya koyuyor” ifadesini kullanmıştı.
Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir