Anavatan’a dönüyorlar

Binlerce yılık tarihi barındıran Anadolu topraklarından kaçırılan tarihi eserler bir bir yurda dönüyor.

Son olarak 4 bin 250 yıllık bir geçmişi olan ve İngiltere’de bulunan ‘gaga ağızlı altın testi’ için harekete geçildi.

Yıllar önce Türkiye’den kaçırılan ve en son Londra’daki Victoria&Albert Müzesi’nin sahipliğinde olan gaga ağızlı altın testi, İngiliz hükümetiyle yürütülen temaslar sonucu Türkiye’ye iade edildi. Testi, geçen hafta Ankara’da sergilenmeye başlandı.

108’İ İADE EDİLDİ

Anadolu’dan kaçırılan eserlerden 108’i, 1980 yılından bu yana yapılan çalışmalarla Türkiye’ye getirildi.

Bunlar arasında, Lidya Bölgesi Mezar ve Adak Stelleri, Yorgun Herakles Heykeli,  Herakles Lahdi, Truva Hazineleri, Kybele Heykeli gibi önemli eserler yer aldı. Yurda geri getirilen eserler arasında Karun Hazineleri de önemli bir yer tutuyor.

M.Ö 6. yüzyılda Lidya ülkesini yöneten Kral Karun’a ait paha biçilmez eserlerin varlığı,1965 yılına kadar bilinmiyordu.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Kaçak kazı yapan 5 kişi tarafından bulunan eserler, o dönemin parasıyla 65 bin liraya satılarak, yasadışı yollardan ABD’ye götürüldü. Bu eşsiz eserler ise, uzun çabalar sonucu ancak 25 Eylül 1993’te iade edildi. Daha yüzlerce eserin anavatanına dönebilmesi için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

BAKAN ERSOY: KARARLIYIZ

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yasadışı yollarla Türkiye’den koparılmış kültür varlıklarının iadesi için çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğünü belirtti.

Ersoy, “Çok zorluk çektiğimiz oluyor. Ancak bunlar bize itici güç oluyor. Kaçak kazıların önlenmesi için de el ele vermeli, şüpheli her durumu bildirmeliyiz” dedi.

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir