Ulu Önder Atatürk her şeyi ile yaşıyor

Her yıl 10 Kasım günü, saatler tam 09.05’i gösterdiğinde tüm ulusun Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk anısına yas tuttuğu dakikalar başlıyor… 10 Kasım’ı takip eden tüm hafta ise Ata’nın yurt genelinde anıldığı, onun tarihe geçen büyük ilke ve devrimlerinin anlatıldığı Atatürk haftası olarak ona duyulan sevgi seli ve özlem de katlanarak büyüyor.

Ulu Önderin kişisel eşyaları vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor. İstanbul ve Ankara’daki Rahmi M. Koç Müzelerindeki Atatürk Koleksiyonu her yıl 1 milyonu aşkın ziyaretçiyi ağırlıyor.

Müzenin en özel bölümü olan Atatürk Objeleri Bölümü’nde yer alan Ata’nın kıymetli eşyaları, onu daha iyi tanımamıza yardımcı oluyor.

YAVERİ OLUŞTURDU

Atatürk Koleksiyonu, Kurtuluş Savaşı’nda önemli rol oynayan ve daha sonra Atatürk’ün çalışma arkadaşları arasına katılan Albay Halil Nuri Yurdakul tarafından bir araya getirildi.

Oğlu Prof. Dr. Yurdakul Yurdakul ve gelini Ayşe Acatay Yurdakul tarafından bağışlandı. Bazı eşyalar ise müze tarafından müzayedelerden toplandı.

Bavulu, ayakkabıları, gözlüğü özenle korunuyor…

Ata’nın, bir kısmı bağış yoluyla bir kısmı da müzayedelerden alınan eşyalarını görenler, gözyaşlarını tutamıyor. Müzede gün boyu ulu önderin en sevdiği şarkılar çalıyor.

Koleksiyon genel olarak Atatürk’ün, ofis, şahsi eşyaları ve kıyafetlerinden oluşuyor. İstanbul’daki müzede Ata’nın gözlükleri, cep tarağı, mendili dikkat çekiyor. Bavulu, ayakkabıları, papyonu, kılıcı, bastonuyla ona ait bir odayı dolaşıyor hissi veren bölümde Atatürk’e ait orijinal fotoğraflar da yer alıyor.

Sözcü’den Hande Zeyrek’in haberine göre, müzedeki, Atatürk’e ait gözlük ve kılıfı, ‘Altın Çizme’ tarafından İstanbul’da yapılan çift renkli ayakkabılar, üzerinde Gazi Mustafa Kemal anlamına gelen “GMK” harfleri bulunan bavul da büyük ilgi görüyor. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, “Geçmişimizi korumak ve yaşatmak değerlerimizi  gelecek nesillere aktarmak hepimizin görevidir” dedi.

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir