İşte dünyayı en çok kirleten milyarderler: Elon Musk ve Bezos’ta listede…

İklim krizinin, özellikle son yıllarda çok yoğun bir şekilde hissedildiği bir dönemde milyarderlerin lüks harcamalarının iklim krizine etkisinin büyük olduğu yönünde araştırmalar yayınlanıyor. Yapılan araştırmalar, süper zenginlerin, ortalama olarak her yıl kişi başına 70 tondan fazla karbondioksite sebep olduğunu söylüyor. İşte milyarderler ve iklim krizine olan korkutucu etkileri…

Guardian’da yer alan habere göre, dünya nüfusunun en zengin yüzde 1’i (yıllık 172 bin dolardan fazla kazananlar) dünyanın karbon emisyonunun yüzde 15’ini üretiyor. Bu oran, en yoksul yüzde 50’lik kesimin karbon emisyonuna etkisinin iki katı.

Dünya nüfusunun en zengin yüzde 1’i, ortalama olarak her yıl kişi başına 70 tondan fazla karbondioksit salıyorlar.

20 milyarderin yaşam tarzlarına ilişkin yakın zamanda yapılan bir analiz, her birinin ortalama 8 bin tondan fazla karbondioksit ürettiğini ortaya çıkardı. Bu, 1.5 C’den fazla olmayan bir ısınma hedefleyen dünyada, kendi paylarına düşen karbondioksit miktarının 3500 katı!

İngiliz yardım kuruluşu Oxfam tarafından yapılan çalışma, dünyanın küresel ısınmayı Paris Anlaşması’nda taahhüt edildiği gibi 1.5 derecenin altında tutma yolunda devam edebilmesi için süper zenginlerin emisyonlarını %97 oranında azaltmaları gerektiğini söylüyor.

Milyarderlerin bu kadar fazla karbon emisyonuna neden olmalarının başlıca sebepleri kendilerine ait yatları, uçakları ve birden fazla malikaneleri. Tüm bu lüks, atmosfere fazladan Sera Gazı salgılanmasına neden oluyor.

UZAYA GİTMEK 10 DAKİKA BİLE OLSA DÜNYA İÇİN ZARARLI

Uçmak, süper zenginlerin sera gazı emisyonlarının çok büyük bir kısmını oluşturuyor. Buna göre, en zengin yüzde 1’lik kesim, dünyanın havacılık emisyonlarının kabaca yarısını üretiyor.

Karbon üretimi maalesef jetler, özel uçaklar ve helikopterlerle sınırlı kalmayacak gibi görünüyor; bazı süper zenginler uzaya gitme planları yapıyor. Bu da her birinin 10 dakikada, ortalama 30 insanın bir yılda salgıladığı kadar karbondioksit üreteceği anlamına geliyor.

EN BÜYÜK KİRLETİCİ ROMAN ABRAMOVICH

19 milyar dolarlık servetinin çoğunu petrol ve gaz ticaretinden kazanan Roman Abramovich, listedeki en büyük kirletici olarak karşımıza çıkıyor. Abramovich, Londra’daki Kensington Park’ta bir malikane, Fransa’daki Cap D’Antibes’te bir şato ve St. Barts’ta bir zamanlar David Rockefeller’a ait olan 28 hektarlık bir arazi de dahil olmak üzere birçok ülkede eve sahip.

Roman Abramovich’in 2018’de en az 33.859 metrik ton CO2 emisyonundan sorumlu olduğu tahmin ediliyor. Bunun üçte ikisinden fazlası ise yıl boyunca her an kullanıma hazır olan yatından kaynaklanıyor.

MÜTEVAZİ KİRLETİCİ: BILL GATES

Şu anda 137 milyar dolarla dünyanın en zengin dördüncü kişisi olan Bill Gates, milyarder standartlarına göre ‘mütevazı’ bir kirletici olarak adlandırıyor. Gates, geçtiğimiz yıl 645 milyon dolarlık bir yat satın almıştı. Bu yatın diğerlerinden bir farkı var; kendisi çevre dostu. Gates, tamamen sıvı hidrojenle çalışan çevre dostu bir mega yat satın alan ilk kişi oldu. 112 metrelik, beş güverteli Aqua isimli yatın inşasının 2024’te tamamlanması bekleniyor.

ÇEVREYE DUYARLI TEKNOLOJİ CEO’SU MUSK

Tesla Motors ve SpaceX’in CEO’su Güney Afrika doğumlu Elon Musk, 299 milyar dolar ile dünyanın en zengin insanı olmasına rağmen şaşırtıcı derecede düşük karbon ayak izine sahip ve diğer milyarderlere örnek olma yolunda ilerliyor.

Sekiz evi ve bir özel jeti ile 2018’de Musk için nispeten daha mütevazi bir karbon ayak izi hesaplandı. Bu yıl karbon ayak izi daha da düşük olacaktı çünkü 2020’de tüm evlerini sattı ve dünyevi mülklerinin geri kalanını elden çıkarmaya söz verdi. Tüm bunların yanı sıra Musk, süper yat sahibi değil ve tatile bile çıkmadığını söylüyor.

Musk’ın kişisel karbon ayak izi hala ortalama bir insanınkinden yüzlerce kat daha yüksek olsa da, süper zenginlerin yapacak seçimleri olduğunu ve isterlerse çevresel etkilerini azaltabileceklerini gösteriyor. Yapılan incelemeler sonucu Elon Musk’un 2018’de tahmini ayak izi 2.084 tondu.

Numberone.com.tr

16.11.2021-14:57

Haber

İlginizi Çekebilir