Mahkeme bu hayvanların avına ‘dur’ dedi

Türkiye Vegan Derneği, ‘av ihalesi’ne karşı açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı çıktığını duyurdu.

Dernek tarafından 24 Kasım’da açılan davada bir gün sonra ara karar verildi.

Konya 1. İdare Mahkemesi, dünyada yalnızca Türkiye’de görülen Anadolu yaban koyunlarının (Ovis gmelini anatolica) ve Türkiye’de nesli tükenme tehlikesi altında olan yaban keçilerinin (Capra aegagrus) lehine karar alarak yürütmeyi durdurma verdi.

Merkezi İstanbul’da bulunan Vegan Derneği tarafından yapılan açıklamada, Konya ve Karaman’ın farklı bölgelerinde av acenteleri aracılığıyla 31 Mart 2022 tarihine kadar avlanması planlanan 7 Anadolu yaban koyununun her biri için en az 153 bin 900 en fazla 157 bin 700 TL, 3 yaban keçisi için en az 9 bin 300 TL bedel istendiği belirtildi.

“HUKUKA AYKIRIDIR”

Dernek, Anadolu yaban koyunları ve yaban keçisinin avlattırılması iş ihalesinin etiğe, hukuka ve kamu düzenine aykırılık teşkil ettiğini ileri sürmüştü.

Derneğin dava dilekçesinde bilimsel raporlara atıfta bulunurken, aynı zamanda Tarım ve Orman Bakanlığı’ına ait yayınlarda Anadolu yaban koyunuyla ilgili Türkiye’nin zenginliği ve sembolü olarak tanımlandığı hatırlatılırken bu türün hassasiyetine dair şu bilgiler verilmişti:

* Yaban koyununun bir alt türü olan Anadolu yaban koyunu Türkiye’ye endemik bir türdür, yani Anadolu’ya özgüdür ve yalnızca ülkemizde İç Anadolu’nun çok kısıtlı bir alanında yaşamakta ve üremektedir.

* Halk arasında ceren, ceran ya da dağ koyunu olarak da anılan bu nadir türün sayılarında sürekli bir düşüş olduğu yıllar içinde gözlemlendiği için Tarım ve Orman Bakanlığı bu türün ulusal mevzuat ile korunmasını şart koşmuştur.

* Ayrıca Bern Sözleşmesinin 3. maddesi uyarınca endemik bir tür olmasından ötürü avlanması hukuka aykırıdır.

* Yaban koyunu Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından neredeyse tehdit altında kategorisinde yer almaktadır. Bu duruma gerekçe olarak avlanma, habitat kaybı ve çiftlik hayvanlarıyla yem/alan rekabeti gibi sebeplerle 24 yıldır sayılarının ciddi ölçüde azaldığı yönündeki tespit gösterilmiş olup bu durumun çok kısa sürede türün hassas statüye düşmesine sebep olacağının da tahmin edildiği belirtilmektedir.

Numberone.com.tr

28.11.2021-12:37

Haber

İlginizi Çekebilir