Ertuğrul Özkök: Şimdi böyle bir haber bizi ikna edebilir mi?

Türkiye’nin gündeminde enflasyon var. Rekor derecede hızlı bir hareketlilik içinde olan dolar kuru karşısında TL her geçen gün daha fazla değer kaybediyor. Ülkedeki yayın organları haberlerinde ekonominin durumuna yer verirken, gazeteci-yazar Ertuğrul Özkök de konuya ilişkin karşılaştığı bir haberden bahsetti. Hafta içi her gün, Ertuğrul Özkök ile Günün Yorumu’ndan Number1 dinleyicilerine seslenen Özkök, “Hükümeti kayıtsız şartsız destekleyen bir haber kanalının haberiydi.” dedi.

Özkök, Almanya’daki enflasyondan bahseden kanal için, “Şimdi böyle bir haber, bizi ikna edebilir mi acaba? Gerçekten Türkiye’de olan her şeyin normal olduğu konusunda?” ifadelerini kullandı.

“TELEVİZYON KANALININ AMACININ NE OLDUĞUNA BAKARIM”

Ertuğrul Özkök, sesli köşesinde şu ifadelere yer verdi:

“Geçen gün İstanbul Havaalanı’nda valizimi beklerken duvardaki ekranlarda bir habere rastladım. Hükümeti kayıtsız şartsız destekleyen bir haber kanalının haberiydi. Diyordu ki haber; Enflasyon Almanya’da da zirve yaptı. Yani; haberin amacı çok açık şekilde şöyle okunuyordu: Bakın Türkiye’de enflasyon var, Türkiye’de kurlar yükseliyor ama bu sadece bizde değil, dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bile var. Şimdi ben ekonomist değilim. Dolayısıyla ekonomik açıdan analizler yapmakta kendimi yeterli görmüyorum ve ehli de görmüyorum. İkincisi; bir haber kanalının haberini nasıl vereceğine elbette ki ben karışamam. Demokratik bir ülkede istediği gibi haberini de verir. Ama ben iletişimciyim. İletişimci açısından baktığında iktidara yakın bu televizyon kanalının verdiği amacın ne olduğuna da bakarım ve bu amaca uygun bir sonuç alıp alamayacağına da kendi kendime düşünürüm.

Şimdi böyle bir haber, bizi ikna edebilir mi acaba? Gerçekten Türkiye’de olan her şeyin normal olduğu konusunda? Hayır, bir kere her şeyden önce her ülkenin siyasi iktidarları kendi ülkelerini yönetmekle sorumludurlar. Ülkeyi iyi yönetirlerse bunun karışılığını alırlar, tekrar seçilirler. Kötü yönetirlerse onun karşılığını da alırlar, seçilmezler. Birincisi bu. Yani başka ülkeleri kendinize tanık olarak çağırıp, gerekçe olarak gösteremezsiniz. Ama daha önemli başka iki gerekçe var. Evet, Almanya’da enflasyon zirve yaptı. Ama kaç oldu enflasyon? 4 buçuk. Bizde ise TÜİK’in çoğumuzu ikna etmeyen inandıramayan rakamlarıyla bile 20’nin üzerinde. Yani arada 15 puan fark var. Ama daha da önemli bir şey var. Bakın Almanya’da enflasyon 4 buçuk oldu ama Hristiyan Demokrat Parti onun bedelini ödedi. 16 yıldır iktidarda olan Hristiyan Demokrat Parti, hem de 21. yüzyılın en başarılı siyasetçisi kabul edilen Merkel’in yönetiminde olan Hristiyan Demokrat Parti, seçimi kaybetti. Şu an hükümeti sosyal demokratlarla yeşiller kuruyor. Yani eğer siz, böyle bir durumu bir haber olarak verip, insanlardan buna inanmasını isterseniz, insanlara karşı haksızlık etmiş olursunuz. Çünkü bu verdiğiniz haber bu biçim ile ‘buram buram propaganda kokuyor.’ Yani bu bir haber değil, propaganda olduğu her halinden belli. Ve bu da kimsenin işine yaramaz.”

Numberone.com.tr

02.12.2021/12:38

Haber

İlginizi Çekebilir