Ertuğrul Özkök: Türkiye’de siyasetçilere daha çok kahve içmelerini tavsiye etsek hazımsızlıklar giderilebilir mi?

Dünyada kahve kültürü giderek büyüyor. Faydaları, zararları tartışılırken tüm etkilerini anlatan bir makale okuduğunu söyleyen gazeteci-yazar Ertuğrul Özkök, Number1’deki sesli köşesinden bilinen en meşhur kahve şarksıyla dinleyiclere seslendi. Ertuğrul Özkök ile Günün Yorumu’nda kahvenin sindirim sistemini kolaylaştırdığından bahseden Özkök, “Türkiye’de de siyasetçilere daha çok kahve içmelerini tavsiye etsek, Türkiye’deki birçok hazımsızlıklar, şunlar, bunlar daha kolay gidirilebilir mi?” dedi.

“BENİM HINZIR KAFAM BU KAHVE KONUSUNU BÖYLE OKURKEN ACABA DEDİ”

Özkök, sesli köşesinden şunları aktardı:

“İyi günler. (Müzik çalıyor…) Müzik tarihinin en tanınmış, en ünlü kahve şarkısı işte budur. Bob Dylan’ın ‘One More Cup of Coffee’, yani bir ‘bir fincan kahve daha’ ama ben bunu ‘bir tas kahve daha’ diye çeviriyorum. Çünkü ben bir kahve hastasıyım ve sabahlarımı daha Fransa’daki öğrencilik yıllarımdan itibaren kahve içerek başlayabiliyorum. Ancak öyle kendime gelebiliyorum. Bugün bu yorumu yapmamın nedeni; tabi ki bir hafta sonuna başlıyoruz, keyifli bir konuyla geçirelim hafta başını diye düşündüm. Ama asıl nedeni; New York Times’ta bugün kahveyle ilgili okuduğum bir makale oldu. Bir kere şunu öğrendim: Kahve bizim kullandığımız yiyeceklerden, içeceklerden en kompleks olanlardan biriymiş. İçinde binden fazla birleştirici madde varmış. Yani içilip onu oluşturan madde sayısı bu kadar çokmuş ama yazının asıl sebebi kahvenin sindirim sisteminde yaptığı etkilerle ilgili araştırmaları toplamasıydı… Çünkü kahve, bütün dünyada insanların yüzde 60-65’inde sindirim sistemindeki boşalmayı kolaylaştırıcı bir etki yapıyormuş. Sistem de şöyle çalışıyormuş: Kahveyi içtiğimiz anda, midemize indiği anda, midemizden beyne bir mesaj gidiyormuş ‘ben geldim’ diye. Bunun üzerine beyinde anında bağırsaklara şu mesajı gönderiyormuş: Yukardan basınç artıyor, ona göre kasılmalarını ayarla ve işi kolaylaştır. Yani kahve işte böylece insanların sindirim sistemini çok kolaylaştırıcı bir etki yapıyor.

Tabi benim hınzır kafam bu kahve konusunu böyle okurken acaba dedi Türkiye’de de siyasetçilere daha çok kahve içmelerini tavsiye etsek, Türkiye’deki birçok hazımsızlıklar, şunlar, bunlar daha kolay gidirilebilir mi? Şaka tabi ama siz ve hepinize güzel kahveli bir hafta sonu diliyorum. Hafta başında buluşmak üzere, hoşçakalın.”

Numberone.com.tr

03.12.2021/12:25

Haber

İlginizi Çekebilir