2021 Kültür Sanat Büyük Ödülleri’nde Kaligrafi ödülü aldı: Kimdir bu Etem Çalışkan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün yapılan Kabine Toplantısı sonrası 2021 Kültür Sanat Büyük Ödülleri sahiplerini açıkladı. Erdoğan, konuşması esnasında “Ödüllerini takdim edeceğimiz bu kıymetli kültür sanat insanlarımızı şahsım, milletim adına tebrik ediyoruz” dedi. Kaligrafi dalında ödül alacak olan Etem Çalışkan ise kim olduğu ve yaptığı çalışmalar ile merak edilmeye başlandı.

Peki 2021 Kültür Sanat Büyük Ödülleri Kaligrafi dalı sahibi Etem Çalışkan kimdir? Etem Çalışkan kaç yaşında, nereli? Etem Çalışkan eserleri neler? Haberimizde sizin için derledik…

ETEM ÇALIŞKAN KİMDİR?

1928’de Tarsus’un Göçük köyünde dünyaya geldi. İlk ve orta öğreniminin Mersin’de tamamladı. Yüksekögrenimini İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Afiş Bölümünde yaptı. Sabri Berkel’den desen, Emin Barın’dan yazı, Namık Bayık’dan afiş ve grafik dersleri aldı.

Akademideki öğrenciliği sırasında, Anıtkabir’deki yazıtların yazılmasında Emin Barın’a yardımcı oldu.

1954 yılında öğrenciliği sürerken Yapı Kredi Bankası’nın 10. yıl afişi, şükran belgeleri, diplomaları, madalyalarını yaptı. Aynı yıl Yeni Sabah gazetesinde ressam ve kaligraf olarak gazeteciliğe başladı. İlk işi, gazete için Jane Eyre filminin fotoğraflarının üstüne konuşmalar ve anlatım yazmak oldu. Bu çalışma, Türk basınındaki ilk fotoroman yayınıydı.

10 Kasım dolayısıyla 1969 yılında Milliyet gazetesi için yaptığı Atatürk portresi ve imzasıyla hafızalara kazındı. Kuran’ın Türkçe mealini yazıya döktü. Gazetelere portreler yaptı.

1982’de Hürriyet gazetesinden emekli olduktan sonra Milliyet gazetesine Türk Büyükleri’ni, Güneş gazetesine Kuran’ın Türkçe anlamını, Sabah gazetesine Yunus Emre Divan’ını hazırladı. Çizgi röportajlar yaptı. Türk Büyükleri çalışması albüm kitap olarak yayınlandı.

1980 yılında Atatürk’ün doğumunun 100. yılı için basılan gümüş ve altın hatıra paraları tasarladı ; 1984 yılında PTT için 16 Türk Devleti Pul Serisini hazırladı.

Kültür Bakanlığı’nın siparişi üzerine üç yıllık bir çalışma sonucunda Atatürk’ün iki ciltlik Nutuk adlı eserini el yazısıyla yazdı. 844 sayfadan oluşan iki ciltlik eser, 2002’de yayımlandı. 2000 adet basıldı.

2005 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen Burhan Felek Ödülü ile ödüllendirildi.

Etem Çalışkan’ın Eserlerinden Bazıları:

Kaynak: Onedio

Numberone.com.tr

08.12.2021/17:50

Haber

İlginizi Çekebilir