Ertuğrul Özkök anlattı: “Demokrasilerin en güzel fotoğrafı budur”

Almanya’da 16 yıldır görevde olan Angela Merkel dönemi bitti, Olaf Scholz dönemi başladı. Sosyal Demokrat Parti (SPD) Milletvekili ve Maliye Bakanı Olaf Scholz, Başbakan olarak göreve başladı. Scholz, Federal Meclis’te Başbakan olarak seçilmesinin ardından Angela Merkel’den görevi devraldı. Gazeteci-yazar Ertuğrul Özkök ise bu devir teslim törenine ait  iki fotoğraftan bahsetti. Number1 FM‘de yayınlanan ‘Ertuğrul Özkök ile Günün Yorumu’ndaki sesli köşesinde konuşan Özkök, “Çok güzel bir fotoğraf bu. Olaf Scholz, seçim kampanyaları sırasında zaten bu sözü vermişti.” dedi.

“KADINLAR AÇISINDAN BELKİ DE DÜNYA DEMOKRASİLERİNDE ÇOK ÖNEMLİ GÜNLERDEN BİRİYDİ”

“Demokrasilerin en güzel fotoğrafı budur: Seçimle gelip, seçimle gitmek…” diyen Ertuğrul Özkök, şunları söyledi:

“Bu sabahtan beri önümde iki fotoğraf duruyor. İkisi de Almanya’dan gelmiş fotoğraflar. Birinden Almanya’nın yeni Başkanı Olaf Scholz ve arkasında da 16 Bakan var. 16 Bakanın fotoğraflarına tek tek bakıyorum: 8’i kadın, 8’i erkek ve ilk defa Avrupa’da bu kadar yüksek oranda bir kadın Bakan, Almanya’da kabileye girmiş oluyor. Kadınlar açısından belki de  dünya demokrasilerinde çok önemli günlerden biriydi. Çok güzel bir fotoğraf bu. Olaf Scholz, seçim kampanyaları sırasında zaten bu sözü vermişti. Kabinenin yarısı kadınlardan oluşacak diye. Ama ikinci bir fotoğraf daha var. O fotoğrafta ise bir hristiyan demokrat lider ile sosyal demokrat lider yan yana duruyor. Biri Angela Merkel… Yani 16 yıldan beri Almanya’nın şansölyeliğini, Başbakanlığını yapmış ve 21 yüzyılın en başarılı siyasetçilerinden bir değil, siyasetçi olarak herkes tarafından kabul edilmiş bir insan. Seçimden sonra bırakacağını söylemişti, bu seçime girmemişti ve artık Başbakanlığı bırakıyor…

Meclis’te çok güzel bir tören yapıldı. Bütün meclis ayakta alkışladı ve ondan sonraki devir teslimde kendisinden sonra gelen bir sosyal demokrata bıraktı. Demokrasilerin en güzel fotoğrafı budur: Seçimle gelip, seçimle gitmek… Ama seçimle gelip, seçimle giderken demokrasinin nezaketine, kültürüne özen göstermek. Türkiye, ne yazık ki bunu geçmişte çok fazla başaramadı. Siyasetçiler birbirleri hakkında o kadar kırıcı oldular, o kadar birbirleri hakkında ağır sözler söylediler ki, böyle güzel, zarif devir teslimler bile yan yana göremedik biz. Ama inşallah önümüzdeki 20 yıl içerisinde Türkiye’de bu olgunluğa gelir ve Türkiye’den de bu şekilde güzel fotoğrafları hepimiz görürüz ve bu ülkede yaşamaktan gurur duyarız…”

Numberone.com.tr

09.12.2021/14:37

Haber

İlginizi Çekebilir