Ertuğrul Özkök önerdi: Üniversiteler için çok önemli inceleme konusu

İstanbulluların gündeminde aylardır çözülemeyen taksi sorunu var. Şehirde kayıtlı bulunan 17 bin ticari taksinin, 16 milyon İstanbulluya yetersiz gelmesi, kamuoyunda tartışılan konuların başında geliyor. Hafta içi her gün Number FM‘deki ‘Ertuğrul Özkök ile Günün Yorumu’ isimli sesli köşesinden dinleyicilere seslenen gazeteci-yazar Ertuğrul Özkök‘ün de bugün gündeminde taksiler ve taksiciler vardı. Bir süredir taksi kullanmaya başladığını söyleyen Özkök, Türkiye ve çeşitli ülkelerdeki taksi şoförlerine dair birtakım istatistikleri paylaştı.

“BU KONUDA BAZI RAKAMLARI PAYLAŞMAK İSTİYORUM”

Üniversitelerin psikoloji ve sosyoloji bölümleri için gerçekten çok önemli inceleme konuları olabilir diyen Özkök, şunları söyledi:

“Hürriyet’in genel yayın yönetmenliğinden ayrıldıktan, yazarlığından ayrıldıktan sonra tabi hayatımdaki en büyük değişikliklerden biri artık taksilere binmek oldu. Taksilere bindikçe de taksi şoförleriyle ve taksilerle ilgili çok daha fazla düşünmeye başladım. Mesela Türkiye’de şu anda taksi bulmanın zorluğunu direkt olarak her gün yaşıyorum aşağı yukarı. Ve taksi şoförlerini düşünüyorum. Düşünün hayatları boyunca acaba bir taksi şoförü kaç insanla tanışır ve biz kendi hayatımız boyunca kaç taksi şoförünü tanırız? Ama daha da başka bilgiler var. Girip araştırdım. Mesela; bir taksi şoförü günde ortalama kaç kilometre yapar? Bu konuda bazı rakamları paylaşmak istiyorum. Mesela Barcelona’da bir taksi şoförü günde ortalama 208 kilometre yapıyormuş. Hong Kong’da 402 kilometre, Milano’da 170 kilometre, Oslo’da 200 kilometre, Amerika’nın Seattle şehrinde 283 kilometre, Çin’in Schengen şehrinde ise 384 kilometre… Peki bizde ne kadar bu diye girdim baktım. Şimdi Ankara’da ortalama 300 kilometre yapıyormuş bir taksi şoförü.

Fakat bu bazen bin kilometreye kadar çıkabiliyormuş günün şartlarına göre. Buna karşılık ortalama Türkiye’de 300 ile 500 kilometre arasında taksiler her gün yol yapıyorlarmış. Acaba kaç seferde bu kilometreleri yapıyorlar? Yolların uzunluklarına bakarak hesaplarsanız… Mesela; Hong Kong’da 36 sefer yapıyormuş ortalama bir taksi şoförü. Milano’da ise 15 kere. Schengen’de mesela 25 defa. Seattle’da Amerika’da 6… Yani sadece 6 sefer yaparak günde hayatını kazanabiliyormuş. Bizde kaç sefer yapıyorlar bunu bulamadım ama araştırıp bulacağım. Yani taksi şoförleri bizim hayatımızda çok önemli insanlar. Onların psikolojilerini de çok merak ediyorum. Yani bütün gün boyunca o insanlarla tanışmak. İnsanlar hakkında belki de hepimizden çok daha fazla sosyolojik ve psikolojik bilgilere sahip taksi şoförleri. Yani diyeceğim üniversitelerin psikoloji ve sosyoloji bölümleri için gerçekten çok önemli incelemek konuları olabilir. Bundan istifade Türkiye’deki bütün taksi şoförlerine de buradan kocaman bir merhaba diyorum ve hepsine iyi yıllar diliyorum, güzel bir yıl diliyorum.”

Numberone.com.tr

10.12.2021/17:10

Haber

İlginizi Çekebilir