Ertuğrul Özkök, tarihe karışan hurafeyi açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yatırımcılarla dün yaptığı toplantıda bir araya geldi. Nebati’nin, Erdoğan ve AKP’lilerin sıklıkla dile getirdiği ‘dış güçlerin ekonomik saldırıları’ iddiasının aksine “sorunun dış güçlerin saldırısından değil, ekonomik politikaya duyulan güvensizlikten kaynaklandığını” söylediği belirtildi.

Bakan Nebati, “Dışarıdan herhangi bir saldırı yok! İçeride birkaç manipülatif, spekülatif işlemeler var” dedi.

Hafta içi her gün Number1 FM‘de yayınlanan ‘Ertuğrul Özkök ile Günün Yorumu’ isimli sesli köşesinden dinleyicilere seslenen gazeteci-yazar Ertuğrul Özkök de bugün Nebati’nin konuşmalarına yer verdi. Nebati’nin sözlerini “Bugün itibariyle Türkiye’de bir hurafe tarihe karıştı” şeklinde yorumlayan Özkök, “Türkiye açısından da çok olumlu bir gelişme. Çünkü sahip olduğumuz sorunları, ortaya çıkan sorunları, böyle hurafelerle, böyle görülmeyen cinlerle falan açıkladığımız zaman gerçek teşhisleri koyamıyoruz.” dedi.

“TÜRKİYE’DE SON 10 YILDA YENİ BİR ADET ÇIKTI”

Özkök’ün konuya ilişkin yorumları şu şekilde:

“Bugün itibariyle Türkiye’de bir hurafe tarihe karıştı: Üst akıl ve dış güçler hurafesi… Biliyorsunuz Türkiye’de son 10 yılda yeni bir adet çıktı. Türkiye’nin ne zaman bir sorunu varsa hemen izah etmek için üst akıl diye ne olduğu belli olmayan birine suçlama yapılıyordu. Bir de son ekonomik krizde dolar kurunun yükselmesinde hep dış güçlerden bahsediliyordu. Ama sonunda bir Maliye ve Hazine Bakanı Nebati çıktı ve iş adamlarının önünde dedi ki; ‘dolar kurunun yükselmesinde öyle dış güçler falan bunların etkisi yok’ dedi. Böylece dış güçler hurafesi de tarihe karıştı. Şimdi bence bu çok olumlu bir gelişme. Hükümet açısından da çok olumlu bir gelişme, Türkiye açısından da çok olumlu bir gelişme. Çünkü sahip olduğumuz sorunları, ortaya çıkan sorunları, böyle hurafelerle, böyle görülmeyen cinlerle falan açıkladığımız zaman gerçek teşhisleri koyamıyoruz. Ama gerçek teşhisler koyduğumuz zaman ona gerçek çözüm yolları da bulabiliriz. O bakımdan Maliye ve Hazine Bakanı’nın yaptığı bu açıklamayı, ben çok yerinde ve doğru buluyorum. Ama onun dışında bazı sözleri var ki; o sözleri de fazla karamsar buluyorum. Yani bunu başaramazsak hep birlikte mahvoluruz falan gibi gidiyor… Hayır, olmayız…

Türkiye, bugüne kadar çok sayıda krizi aştı. 2001’de krizler yaşadık, 1994’te yaşadık. Türkiye gerçekten krizlere dayanaklı ve kriz yönetimini öğrenmiş bir ülke. O nedenle bu krizler bir gün mutlaka çıkacağız. Ama bu krizi yaratanların da artık krizin nedenleri konusunda gerçekçi teşhisler kıyma zamanı geldi. Bakın, 2001 yılında Türkiye çok büyük krizler yaşadı ama ne oldu? Kemal Derviş geldi çok ciddi bir teşhis konuldu. Çok ciddi önlemler alındı ve Türkiye o krizi aştı. Ama tabi onunda bir siyasi bedeli oldu ve o krizi yaratanlar, o günkü hükümet tedbirleri aldı çok cesur bir biçimde ama bir sonraki seçimleri kaybetti. Yani diyeceğim; Türkiye’de artık iktidarların da seçim kaybetme falan riskini de göze alarak, gerçekçi tedbirler alırlarsa, hem kendileri açısından hem Türkiye açısından da en iyi şeyi yapmış olabilirler. O nedenle bugünkü bu gelişmeyi ben çok olumlu buluyorum.”

Numberone.com.tr

14.12.2021/17:20

Haber

İlginizi Çekebilir