Ertuğrul Özkök, Zürafa sokağı gezdi: “Gezerken o kadar etiklendim ve o kadar…”

Beyoğlu’nun tarihi semti Karaköy’de, bir dönem genelevlerin bulunduğu Zürafa Sokak’ın dönüşümüne ilişkin Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, basın toplantısı düzenledi.

Başkan Yıldız, tarihi semt Karaköy’deki Zürafa, Alageyik ve Kadem Sokak’ın bundan sonra Kültür ve Sanat Merkezi olarak hizmet vereceğini açıkladı.

Zürafa Sokak için tarihi karar: Kültür ve Sanat Merkezi olacak

Yıldız’a bu gezisi sırasında gazeteci yazar Ertuğrul Özkök de eşlik etti. Özkök, o anları Number1 FM‘deki ‘Ertuğrul Özkök ile Günün Yorumu’ isimli sesli köşesinden dinleyicilere aktardı. Özkök, “İstanbul’un ilk genel evinin bulunduğu sokak bugün itibariyle  tarihe karıştı.” dedi.

“ORADA BOL BOL FİLM DE ÇEKTİK”

“Yakın dönem tarihçileri oradan çok enteresan şeyler çıkaracaklar.” diyen Özkök, o anları şu sözlerle anlattı:

“Çok ilginç bir gezi yaptım. İstanbul’da artık tarihe karışan tarihi bir sokağı gezdim. Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ile birlikte Zürafa sokak denilen İstanbul’un ilk genel evinin bulunduğu sokak bugün itibariyle  tarihe karıştı. Yani bu sokak artık kapatıldı. Genel evlik vasıflarından çıkıyor. Doğrusu kültürel bir sokağa dönüştürülecek. Ama tabi burada taa 1800’lerde başlayan bir tarih yatıyor. 1800’lerden itibaren neredeyse 200 yıl genelev olarak çalışmış bir sokak burası. Ama inanın içim acıdı biliyor musunuz? Yani orada birtakım kadınların çalışıyor olmaları, hayatlarını oradan kazanmaları o kadar trajik ki… Tabi yıkılmış artık oralar hep terk edilmiş evler. İçeride böyle kayıt defterleri, bir tarih saklı yani bir arşiv saklı.

Gezerken o kadar etkilendim ve o kadar böyle hüzünlendim ki. İçeride böyle aynalara yazılmış yazılar var. Duvarlarda kadınların isimleri var. Kim bilir ne hikayeler ne dramlar yaşandı orada… Ne insanlıklar geçti oradan… Yani gerçekten tarihi bir yer ve orada bol bol film de çektik. İnşallah bunları önümüzdeki günlerde yayınlayacağım ama emin olun bir tarih yatıyor orada ve eminim bundan sonra önümüzdeki yıllarda yakın dönem tarihçileri oradan çok enteresan şeyler çıkaracaklar. Ve bu arada çok sayıda kedi var. Meğer kadınların hemen hemen hepsinin kedileri varmış ve o kediler orada yaşamaya devam ediyor. Bakıyorlar oraya. Eminim ve tabii ki arzum odur ki; inşallah orası kültürel bir mahalleye döndükten sonra da o kedileri cıvıl cıvıl o mahalleye canlılık katar.”

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir