Ertuğrul Özkök: “Ben dolar işletmeyi bilen biri olsaydım”

Türkiye, 2021 yılının son aylarını dövizdeki hızlı kur yükselişiyle geçirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TL’ye destek açıklamalarının ardından ise kur hızla geriledi. Kurdaki hareketliliğin normalin çok üzerinde olması nedeniyle parasını dövize yatıran birçok vatandaş da zarar etti. Bu vatandaşlardan biri de gazeteci yazar Ertuğrul Özkök oldu. ‘Ertuğrul Özkök ile Günün Yorumu’ndan Number1 FM dinleyicilerine seslenen Özkök, dolara yatırdığı parasının nasıl bir kar-zarar çıkmazına girdiğini anlattı.

Özkök, sesli köşesinde, “Şimdi 24 saat içerisinde 4-5 lira kardan 1 lira zarara geçen bir küçük tasarruf sahibi, hesabını bütçesini nasıl yönetecektir? Bunu şimdiden belirlemek, bilmek kolay mı?” diye sordu.

BİR GECE YARISI ÖZKÖK’ÜN BAŞINA GELENLER…

Parasını, dolar ve faiz olmak üzere ikiye böldüğünü anlatan Özkök, sesli köşesinde şu ifadeleri kullandı:

“Bugün size sıradan bir Türk vatandaşının, küçük tasarruf sahibi Türk vatandaşının parasını işletmesinde son 1 ay ve son 24 saatteki serüvenini anlatacağım. Anlatacağım kişi de kendimim. Yani; benim. Hürriyet gazetesinden ayrıldıktan sonra aldığım tazminatın 1. taksitini ne yapacağımı düşünürken arkadaşlarıma sordum. Bilen arkadaşlarıma… Bana dediler ki; yarısını dolara, yarısını da faize yatır. Öyle yaptım. Yarısıyla dolar aldım. 13,37’den bir ay kadar önce ve öbür yarısını da faize yatırdım. Şimdi dün sabah itibariyle durumum şöyleydi. Sabah saatlerinde öğleye doğru, aldığım dolarların her bir doları karşısında 5 Türk lirası kar elde etmiştim. Kazanç sağlamıştım… Yani o kadar bir faiz sağlamıştım… Ancak akşam üzeri değil, gece yarısına geldiğimizde, aldığım her dolardan 1 lira zarar edecek durumdaydım. Faize yatırdığım para ise aynen duruyordu. Şimdi 24 saat içerisinde 4-5 lira kardan 1 lira zarara geçen bir küçük tasarruf sahibi, hesabını bütçesini nasıl yönetecektir? Bunu şimdiden belirlemek, bilmek kolay mı?

Bakın küçük tasarruf sahiplerinin psikolojilerini, sağlıklı, istikrarlı, güvenli bir zemine oturtmadan bu ülkede ekonomiyi iyiye çıkardım demek zordur. Çünkü büyük şirketler bu işi biliyor. Mesela; ben dolar işletmeyi bilen biri olsaydım, dün sabah itibariyle dolarlarımı satıp, akşam üzeri o dolarla yine dolar alsaydım, 8-9 bin dolar karım olacaktı benim koyduğum paranın üzerine. Ama ben tabii bunları bilen bir insan olmadığım için zarardayım. Evet, bizim hepimizin bu ülkede yaşayan insanların, taksi şoförlerinin, memurların, işçilerin, küçük tasarruf sahibi insanların, duygusal dünyasını istikrara, güvenli bir zemine oturtmadan ‘bu ülkede ekonomi düzelmiştir’ kimse diyemez.”

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir