Bir kahramanın hikayesi bu: Bir ömre ‘100 mayın’

Gazeteci yazar Ertuğrul Özkök, Türkiye’nin ve dünyanın gündemini Number FM‘den dinleyicilere aktarmaya devam ediyor… Özkök, ‘Ertuğrul Özkök ile Günün Yorumu’ isimli sesli köşesinde bugün, APOPO adlı örgüt tarafından kara mayınlarını tespit etmek için eğitilen ve bu konudaki üstün başarısı nedeniyle popüler hale gelen Magawa isimli fareden bahsetti. Bugün hayatını kaybeden Magawa, ölümüyle birlikte de dünya basınının en çok konuşulan konularından biri haline geldi.

Mayın avcısı fare Magawa - Sputnik Türkiye, 1920, 06.06.2021

4 YILLIK GÖREVİNE SIĞDIRMADIĞI KALMADI

Emekliliğinin ardından 8 yaşında hayatını kaybeden Magawa için Ertuğrul Özkök şunları söyledi:

“Bugün size çok ilginç bir ölüm ilanını anlatacağım. Daha doğrusu batılıların orbituri dediği şey… Orbituri, genellikle ölen ölülerin arkasından yazılan haber ve makalelere verilen isim. Bu defa böyle bir makale bir fare için yazıldı. Adı: Magawa. 

Magave, 2013 yılında Tanzanya’da doğdu ve özel bir eğitim aldı. Özel bir koklama yeteneği olan bir fare bu. Daha sonra Kamboçya’ya gönderildi ve Kamboçya’da binlerce insanın hayatının kurtulmasını sağladı. Çünkü Magawa’nın görevi şuydu: Kalmış mayın tarlalarındaki mayınları tespit etmek. Özel koku alma yeteneği sayesinde tenis sahası kortu kadar bir alanı 30 dakikada arayıp, oradaki mayını buluyor. Oysa böyle bir alanı bir insan elindeki aletle aramaya kalkarsa 4 gün sürüyor. Üstelik insan açısından çok büyük riskleri var. Çünkü üzerime basarsak patlıyor… Oysa farenin bastığı yerde böyle bir risk yok. Fare bunu gidiyor, buluyor ve karıştırıp orayı çağırıyor, geliyor ‘burada var’ diye. Böyle 100 tane mayın buldu Magawa. 4 yıllık kısa görev süresince…

Ayrıca Magawa, Amerikan uçaklarının Vietnam Savaşı sırasında bıraktığı, attığı ve patlamamış bombaları da buldu. İşte bu kahraman fareye geçtiğimiz günlerde ‘dünyanın en önemli altın madalyalarından biri’ verildi: Kahramanlık madalyası… 

Magawa, geçen yıl emekliye ayrıldı ve huzurlu bir emeklilik hayatı sürüyordu. Ancak geçtiğimiz günlerde yavaş yavaş hareketleri azalmaya başladı. Ve sonunda iştahını kaybetti… Ve Magawa, Salı günü yatağında huzur içinde öldü. Şimdi bütün dünyada bu sabahtan itibaren bu kahraman fare için RİP mesajları atılıyor. Yani ‘rest in peace’, Türkçe anlamı; ‘huzur içinde yat’ sevgili faremiz diye… Görüyor musunuz? Bazı fareler hayvan olarak doğuyor, bir insan gibi kahramanca savaşıyor, bir insan gibi değerli oluyor ve bir insan gibi ölüyor… Ama Allah böyle bir şeyi her insana nasip etmiyor… Ben de Magawa’ya RİP diyorum. Huzur içinde yat kahraman fare!”

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir