5 milyar dolarlık yatırım hamlesi

5 milyar dolarlık yatırım hamlesi

Trendyol, gelecek 5 yılda yurtiçi ve yurtdışında 5 milyar dolarlık yatırım yaparak Türk üretici ve esnafı, Avrupa ve Ortadoğu’da 500 milyonluk alıcıyla buluşturmayı hedefliyor. Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, 2021’de 265 milyon dolarlık e-ihracat yaptıklarını, 2023’te hedeflerinin 1 milyar dolar ihracat olduğunu açıkladı.

TRENDYOL’un Türkiye’nin en büyük pazaryeri ve e-ticaret şirketi olduğunu, ağustos ayında aldığı 1.5 milyar Dolar yatırım ile 16.5 milyar dolar değere ulaştığını belirten Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, böylelikle 10 milyar doları geçen şirketler için kullanılan ‘decacorn’ tanımını aldıklarını söyledi. Şirket hisselerinin yüzde 70’inin Çinli Alibaba’ya ait olmakla birlikte yüzde 20’lik imtiyazlı hissenin Türk kurucular ile yöneticilere ait olduğunu vurgulayan Çetin, platform üzerindeki 230 bin satıcının yüzde 98’inin Türk olduğunu, satılan ürünlerin yüzde 72’sinin de Türkiye’den satıldığını kaydetti. Çetin, Türk ürünlerin kalite ve fiyatıyla Avrupa ve Ortadoğu’da avantajının farkında olduklarını, bu nedenle e-ihracata odaklandıklarını, bu bölgelerde 500 milyon alıcıyla buluşturmak üzere gelecek 5 yıllık süreçte yurtiçi ve yurtdışında 5 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını belirtti.

 

5 milyar dolarlık yatırım hamlesi

 

1.3 MİLYONLUK YENİ İSTİHDAM

Bunun için o bölgelerde yerel e-ticaret platformlarını satın almayı, lojistik merkezler kurmayı da düşündüklerini ifade eden Çağlayan Çetin, Ankara’da önceki gün bir grup gazeteciye yeni dönem planlarını şöyle anlattı: “Biz e-Ihracat köprülerini kurmaya talibiz. Hedefimiz 5 yıl içinde Trendyol satışları içinde e-ihracatın payını yüzde 25’e çıkarmak. Türk üreticilerini ve markalarını platformumuz aracılığıyla Avrupa’nın 27 ülkesindeki müşterilerle buluşturuyoruz. Avrupa pazarını Ortadoğu pazarı takip edecek. Esnafımızı ve KOBİ’lerimizi tüm dünyada satış yapabilir hale getireceğiz. Aynı zamanda dünyanın önde gelen e-ticaret platformlarına Türkiye’deki yerli üreticilerin ürettiği ürünlerle girerek, farklı coğrafyalardaki müşterilere erişiyoruz. Doğrudan ve dolaylı olarak 1.1 milyon kişilik istihdam katkısı yapıyoruz. Bu rakamın 2023’te 2.4 milyon kişiye ulaşacağını öngörüyoruz. Biz Alibaba iştiraki değiliz, stratejik ortağıyız. Yurtdışında da bütün stratejimizi Trendyol olarak kuruyoruz. H&M, Zara’nın olduğu Almanya pazarında ilk 5’teyiz.”

‘BENİ BİLE DENETLİYOR’

Rekabet Kurumu soruşturması öncesinde Denetim Dairesi Başkanı Hatice Yavuz’u transfer etmelerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Çetin, “Şirketin başkanı benim, bazen yapacağım basın açıklamalarına bile Hatice Yavuz baksın, diye gönderiyorum. Tamam diyorsa ancak öyle çıkabiliyorum. Yani beni bile Hatice Yavuz denetliyor. Şirketimizi büyüttükçe iç legal prosedürlerimizi geliştirmemiz gerekiyor. Bankalarda eski murakıplar, şirketlerde Maliye’den hesap uzmanları, müfettişler, hukukçular olur. Bunun en temel nedeni kamudan, düzenleyici kurumlardan transfer yaptığınızda prosedürleri doğru okur, ona göre geliştirirsiniz. Ben de şirket içindeki iç legal prosedörleri, hızlı büyümeye paralel geliştirmemiz gerektiğini düşündüm. Her gün yeni satıcıların, yeni alanların eklendiği sırf rekabet alanında değil, finans, tedarik alanında da getirdik” diye konuştu.

‘PROSEDÜRLER GELİŞTİRİYORUZ’

HATİCE Yavuz’un özel sektöre geçmek gibi bir niyeti olduğunu anlayarak kendisiyle görüştüklerini kaydeden Çağlayan Çetin, “Legal yönde bir engel olmadığını anlayınca, istişareyle, Rekabet Kurumu’na bildirerek, şeffaf şekilde transferi yaptık. Hatice Yavuz bize katılalı 8 ay oluyor, şirket iç prosedürleri daha şeffaf, dikkatli kurduğunu görüyoruz. İddia ediyorum sadece Türkiye’de değil belki dünyanın rekabet alanında en profesyonel kurumu olduğunu düşünüyorum Trendyol’un. Hatice Yavuz, nerede hassas, dikkatli olmamız gerektiğini çok net anlattı. Öyle bir yetki verdik ki belirli operasyondaki arkadaşlar, belirli kararları almadan önce rekabette ihlal sıkıntı yaratacağını ölçerek, Hatice Yavuz’dan izin alarak bu prosedürleri geliştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir