Korkulu bekleyiş! Kontrolden çıkan SpaceX roketi Ay’a çarpacak

2015’te Florida’dan fırlatılan SpaceX roketi Falcon 9’un rotası kontrolden çıktı. Derin uzayda iklim araştırmaları yapması planlanan roketin yakın zamanda Ay’a çarpması bekleniyor.

Astronomlar SpaceX’e ait falcon 9 roketinin uzayda 7 yıl geçirdikten sonra rotasından sapıp Ay’a çarpacağı bir rotaya girdiğini açıkladı.

Roket, 2015 yılının şubat ayında ABD’nin Florida eyaletinden uzaya fırlatılmıştı. Falcon 9’un uzay görevi ise bir milyon millik bir yolculukla bir iklim uydusu yollamaktı.

Ancak roket Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nin (NOAA) Derin Uzay İklim Gözlemi uydusunu Lagrange adı verilen – ve Ay’dan dört kat fazla bir yerçekimi alanı olan ve güneşle direkt olarak aynı yörüngede olan – buluşma noktasına göndermesinden sonra rotasından sapmaya ve sahipsiz bir uzay aracı gibi davranmaya başladı.

Bu noktada roket o kadar yüksekteydi ki Dünya atmosferine dönebilmesi için artık yeterli yakıtı kalmamıştı. Üstelik Dünya-Ay arasındaki yerçekimi sisteminden kaçabilecek kadar enerjisi de yoktu.

 

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir