Atatürk’ün Türkiye’si bu köyde yaşayacak: İdeal Cumhuriyet köyü

Gazeteci yazar Ertuğrul Özkök, Number1 FM dinleyicilerine seslenmeye devam ediyor. Hafta içi her gün ‘Ertuğrul Özkök ile Günün Yorumu’ isimli sesli köşesinde çeşitli konulara yer veren Özkök, bugün, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy tarafından kendisine özel verilen önemli bir bilgiyi paylaştı. Özkök, dinleyicilere, 1937 yılında Atatürk tarafından yaptırılan ‘ideal Cumhuriyet köyü’ projesinin Çeşme Yarımadası‘nda hayata geçeceğini aktardı.

Köyün projesini inceleyen Ertuğrul Özkök, “Hani diyorlar ya bu dönemde ahır yapıldı diye iftiralar atılıyor ya Atatürk’e ve silah arkadaşlarına… Tam aksine kendisi camiyi oraya koydurtmuş ve cami yaptırtıyormuş.” ifadelerini kullandı.

Peki Atatürk’ün yaptırdığı ideal Cumhuriyet köyü projesinde başka neler yer alıyor? Ertuğrul Özkök tek tek anlattı…

İşte Özkök’ün ağzından Atatürk’ün ideal Cumhuriyet köyü… 

“İŞTE BÖYLE BİR İNSANDI ATATÜRK”

Özkök, konuşmasından şu ifadeleri kullandı:

“Bugün size özel bir haber vereceğim. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un bana açıkladığı özel bir haber… Özel bir haber, benim için de çok güzel özellikleri olan bir haber… Mehmet Ersoy ile geçen gün sohbet ettik bir saat kadar ve bana İzmir’in Çeşme Yarımadası’nda başlayacak olan büyük dev projeyi anlattı: Golf Otelleri, orada yürüyüş bantları, halk plajları, her şeyi ile müthiş bir proje geliştiriliyor. Şimdi bu projeye yeni bir unsur eklenmiş. Ben bilmiyordum 1937 yılında Atatürk bir ‘ideal Cumhuriyet köyü projesi’ çizdirmiş, planı yaptırmış ve bu plan Türk Tarih Kurumu’nda duruyormuş. Türk Tarih Kurumu’ndan bu planı almışlar, şimdi bu plana uygun olarak bu köyü Çeşme Yarımadası’nda inşa edeceklermiş ve bu büyük projenin merkezi de burası olacakmış.

Planda ne var biliyor musunuz? Ortada bir anıt var… Anıtın etrafında gelişiyor kasaba. Esnaf dükkanları, şunlar bunlar, her şeyiyle, okul bahçeleriyle… Ve bir de okul var.. Ama okulun yanında ne var bir de biliyor musunuz? Hani diyorlar ya bu dönemde ahır yapıldı diye iftiralar atılıyor ya Atatürk’e ve silah arkadaşlarına… Tam aksine kendisi camiyi oraya koydurtmuş ve cami yaptırtıyormuş. Ve bunun yanında benim dikkatimi çeken planda bir tane daha çok önemli bir ayrıntı vardı: Köyün bir kenarında asri mezarlık var insanlara ait bir mezarlık. Tam karşı tarafında bir başka mezarlık daha yaptırmış. Orası da hayvan mezarlığı. Bakın yıl 1937 ve Atatürk daha o yıllarda belki de dünyanın başka çok az ülkesinde görülen bir şey yapıyor. Oraya bir hayvan mezarlığı yaptırtıyor. İşte böyle bir insandı Atatürk. Böyle vizyonu olan bir insandı. Onu bugün daha da hayırla, daha da hayır ve hayranlıkla anıyorum ve Kültür ve Turizm Bakanına da bu projeyi yapmasından dolayı teşekkür ediyorum buradan.”

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir