Tam 43 yıl: Duayen gazeteci Abdi İpekçi mezarı başında anıldı

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Başyazarı Abdi İpekçi’nin suikast sonucu öldürülmesinin üzerinden 43 yıl geçti. 1 Şubat 1979 günü Nişantaşı’nda bulunan evinin sokağında silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden İpekçi, vefatının 43’üncü yılında ailesi, meslektaşları, dostları ve sevenleri tarafından Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı.

Hoca eşliğinde dualarla anılan İpekçi’nin mezarına, Milliyet Gazetesi ve Karacan ailesi adına çelenk bırakıldı. Abdi İpekçi’nin kızı Nükhet İpekçi ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, anma töreninde duayen gazeteci için konuşma yaptı.

NÜKHET İPEKÇİ: BABAMDAN BİR PARÇASININ DAHA UZAKLAŞTIĞINI HİSSEDİYORUM

Nükhet İpekçi, “Babamın Milliyet Gazetesindeki varlığı 30 yılı bile bulamamıştı ama Milliyet Gazetesi onu sonradan 43 yıl daha yaşattı. Milliyet’ten Sami Kohen, Galatasaray’dan Selahattin Beyazıt ve ilk avukatlarımızdan Uğur Alacakaptan bu yılın çok sayıdaki acı kayıpları arasındalar. Kayıplarımızın her birini rahmetler anıyorum. Onların her biriyle beraber babamdan bir parçanın biraz daha uzaklaştığını hissediyorum.” dedi.

SİBEL GÜNEŞ: ABDİ İPEKÇİ GAZETECELİĞİNE HALA ÇOK İHTİYACIMIZ VAR

Sibel Güneş, “Abdi İpekçi gazeteciliğine hala çok ihtiyacımız var. Bu mesleği çok severek yapsak da Abdi İpekçi kurallarıyla bu mesleğin her zaman yapılabildiğini her zaman söylemek mümkün değil. Kendisini her zaman sevgi ve özlemle anıyoruz.” diye konuştu.

GÜNEŞ: ABDİ İPEKÇİ NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ SORUSUNU SORMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Konuşmasında Abdi İpekçi cinayetine değinen Güneş, “Bir önemli konu var ki o da Abdi İpekçi cinayetinin nasıl gerçekleştiği… Abdi İpekçi cinayetinin ve davasının hem İletişim Fakültelerinde hem de Hukuk Fakültelerinde ders okutulmasına gerçekten çok ihtiyaç var. O cinayet için karar veren insanlar, bizim ülkemizin demokrasisinin yara almasına neden oldular. Kimlerin yaptığı tetikçiler ortada olsa bile onların nasıl korunduğu, kollandığı, himaye edildiğini biliyoruz. Aradan uzun yıllar geçse bile bugün genç meslektaşlarım özellikle bu sürecin nasıl aktığını detaylı olarak mutlaka takip etsinler. Eğer Abdi İpekçi cinayetini gerçekleştiren anlayışı biz aydınlatabilseydik, ne daha sonraki dönemde faili meçhul cinayetler olurdu. Ne gazetecilere olan fiziksel saldırılar, gazeteci cinayetleri cezasızlıkla ödüllendirilmezdi. Biz Abdi İpekçi gazeteciliğine inanan insanlar olarak, her 1 Şubat’ta buraya geleceğiz ve Abdi İpekçi neden öldürüldü sorusunu sormaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Cenazeye, Abdi İpekçi’nin yakın dostu ve Milliyet Gazetesinin o dönemki sahibi Ercüment Karacan’ın oğlu olan Ali Karacan, babasının adını taşıyan oğlu Ercüment Karacan ile birlikte katıldı.

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir