Köprünün ismi yanlış olmuş

Gazeteci yazar Ertuğrul Özkök, meslektaşı Cengiz Semercioğlu ile birlikte 1915 Çanakkale Köprüsü‘nü gezdi. Özkök ve Semercioğlu bu köprüyü geçen ilk gazeteciler oldular. Hafta içi her gün Number1 FM’deki ‘Ertuğrul Özkök ile Günün Yorumu’ isimli sesli köşesinden dinleyicilere seslenen Özkök, köprü hakkında yorumlarda bulundu. Köprüdeki deneyimlerinden bahseden Ertuğrul Özkök, “Olağanüstü bir eser kazandırılmış Türkiye’ye. İster muhalif olun, ister iktidar yanlısı olun bu gerçeği değiştirmez.” dedi.

Sesli köşede en dikkat çekici olan kısım ise Özkök’ün köprünün ismi hakkındaki yorumları oldu. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün isminin yanlış konulduğunu söyleyen Özkök, “Bu köprünün adı Gelibolu Truva Köprüsü olmalıydı.” diyerek köprüye yeni bir isim önermiş oldu.

BİR TARAFTA TRUVA, DİĞER TARAFTA GELİBOLU

Ertuğrul Özkök, sesli köşesinde şu ifadelere yer verdi:

“Önceki gün yani Pazartesi günü tarihe geçmiş olabilirim. Nasıl derseniz şöyle; çünkü Çanakkale’de yapılan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün üzerinden geçen ilk iki gazeteciden biri ben oldum. Gazeteci arkadaşım Cengiz Semercioğlu ile birlikte yapımcı şirketin önde gelen 3 İcra Kurulu Üyesiyle birlikte köprünün bir ucundan girdik, öbür ucuna kadar yürüyerek gittik, dönüşte de arabayla döndük. ‘Evet o köprüden geçen ilk iki gazeteciden biri bendim.’ Şu an size hissiyatımı anlatmak istiyorum. Çünkü Türkiye’de bu kutuplaşma içerisinde yapılan eserlerle ilgili olarak da duygularımız, düşüncelerimiz, hissiyatımız o kadar bölündü ki yapılan çok güzel bazı şeylerde gürültüye gidiyor.

Önce hissiyatımı söyleyeyim: Olağanüstü bir eser kazandırılmış Türkiye’ye. İster muhalif olun, ister iktidar yanlısı olun bu gerçeği değiştirmez. İkincisi; bir Türk şirketi, iki Türk şirketi daha doğrusu. İki Güney Koreli şirketle beraber yaptı bu köprüyü ve dünyanın şu anda aralığı en uzun olan köprü olarak tarihe geçti. Ama size anlatmak istediğim asıl şey şu: Köprüler üzerinden geçmek için yapılan araçlardır. Ama bu köprü başka anlamlar da taşıyor. Tarihi anlamları da var. Bir tarafında Truva Savaşı… Dünya tarihine geçmiş en güçlü hikaye… Bütün dünya tarafından bilinen… O hikayenin yazıldığı yer bu tarafta Çanakkale Savaşı, dünyada Gelibolu diye bilinen savaş. Ve bu köprünün üzerinden geçerken bir kere daha düşündüm. Bu köprünün adı yanlış. Bu köprünün adı Gelibolu Truva Köprüsü olmalıydı. Yani dünyanın kaderini etkileyen iki savaş ve dünyanın kaderinde insanları barışa doğru götürebilecek bir köprü haline dönüşebilirdi. Ama şimdiden söyleyeceğim şu: Bu eseri Türkiye’ye kazandıran herkese teşekkür ediyorum. Olağanüstü bir köprü olmuş bu. Hepimiz buradan geçeceğiz ve bu köprü bir barış köprüsü olur umut ediyorum.”

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir