Orta sınıfın ‘vay’ haline

Türkiye’de vatandaşların gündeminde elektrik ve doğalgaz faturalarına yapılan zamlar var. Yılbaşı gecesi yapılan zamların bu ay ödenecek faturalara yansımasıyla birlikte tepkiler çığ gibi büyüdü. Birçok yurttaş elektrik faturasını ödemekte sıkıntılar yaşarken, sosyal medyada elektrik faturasını paylaşmak da akım haline geldi. Gazeteci yazar Ertuğrul Özkök de konuyu dile getirenlerden biri oldu. Hafta içi her gün Number FM‘deki ‘Ertuğrul Özkök ile Günün Yorumu’ isimli sesli köşesinden dinleyicilere seslenen Özkök, “Abartmıyorum bakın; bundan 2 ay öncesine göre aşağı yukarı yüzde 120’ye 130’a varan bir artış var elektrik ve doğalgaz faturalarında.” dedi.

Ülkede, yapılan zamlarla birlikte sınıflar ayrımının ortadan kalktığını belirten Özkök, kendisine ‘hangi grupta yer aldığını’ sordu. Ertuğrul Özkök, “Benim durumum böyleyse o zaman orta sınıfların alt kesimlerinde olan, yoksul kesimlerinde olan insanların durumlarının ne olduğunu doğrusu ben hayal bile edemiyorum.” diye konuştu.

“TOPLUMUN RUH SAĞLIĞI BAKIMINDAN…”

Özkök, ‘Ertuğrul Özkök ile Günün Yorumu’nda şu ifadeleri kullandı:

“Bundan 10 yıl önce Türkiye’de çoğumuz hangi gelir gurubunda yer aldığımızı aşağı yukarı biliyorduk. Orta sınıf mı? Alt orta sınıf mı? Üst orta sınıf mı? Varlıklı mı? Yoksul mu? Bunların çizgiler aşağı yukarı belliydi. Ama bugün hiç kendinizin hangi toplumsal gelir düzeyinde yer aldığınızı düşündünüz mü? Çünkü çok değişti. Bazı sınıflar yavaş yavaş ortadan kalkmaya başladı. Mesela; orta sınıf… Orta sınıfın alt kesiminde olan insanlar artık orta sınıf değil. üst kesimdekiler, orta üst sınıf değil. Yani orta sınıf çok muğlaklaştı ve toplumlarda orta sınıf bu şekilde muğlaklaştığı zaman bazı şeyler iyi gitmiyor demektir. Şimdi ben kendi kendimi düşünüyorum ‘hangi gelir grubunda yer alıyorum?’ diye…

Bundan 10 yıl kadara önce yani aldığım paranın kazandığım paranın dolar karşılığına baktığım zaman kendimi varlıklı sınıfın en altlarında bir yerlerde diye hissedebilirdim. Ama bugün artı kendimi nereye koyacağımı bilemiyorum. O yüzden de hali vakti yerinde bir insan olarak değerlendiriyorum kendimi. Ve şimdi o gözle bu ay ki doğalgaz ve elektrik faturalarıma baktığım zaman inanın ben dahi zorlanmaya başladım. Abartmıyorum bakın; bundan 2 ay öncesine göre aşağı yukarı yüzde 120’ye 130’a varan bir artış var elektrik ve doğalgaz faturalarında. Benim durumum böyleyse o zaman orta sınıfların alt kesimlerinde olan, yoksul kesimlerinde olan insanların durumlarının ne olduğunu doğrusu ben hayal bile edemiyorum. Nasıl yaşadıklarını insanların düşünmek istemiyorum çünkü düşündüğüm zaman bana acı veriyor bu. O yüzden Türkiye’nin artık bu özellikle enerji faturaları konusunda kalıcı, insanları rahatlatıcı bir çözüm bulmasında yarar var diye düşünüyorum. Hem iktidar açısından hem de kendisini iktidara hazırlayanlar varsa onlar açısından da enerji politikaları üzerine çok ciddi durulmasında çok büyük yarar var. Toplumun ruh sağlığı bakımından…”

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir