“Aman ha sakın!”

Ukrayna – Rusya savaşı devam ederken dünyanın her yerinden Ruslara karşı yaptırımlar da sürüyor. Rusya’da şirket sahibi olan oligarkların paralarını nereye götüreceği gündem maddesi haline geldi. Türkiye adres gösterilirken konuya ilişkin görüşler de gelmeye devam ediyor. Number1 FM’deki ‘Ertuğrul Özkök ile Günün Yorumu’ isimli sesli köşesinde konuyu gündemine taşıyan gazeteci yazar Ertuğrul Özkök, “Konuştuğum özel bankacılık çevrelerinde şöyle bir endişe dile getiriliyor; ‘Aman ha bu paraları sakın Türkiye’ye getirmeyin. Çünkü Türk özel bankalarında swift sisteminin dışına çıkmasına yol açabilirsiniz. O nedenle çok kritik bir konu bu.” dedi.

Özkök,Oligark paraları galiba yanmakta olan bir ateş, kor. Fazla dokunmamakta yarar var.” şeklinde konuştu.

KARA PARA KAPSAMINA GİREBİLECEK PARA

Ertuğrul Özkök, şunları söyledi:

“Son günlerde birçok arkadaş sohbetinde şu konunun gündeme geldiğini görüyorum: Rus oligarklarının paraları Türkiye’ye gelebilir mi? Türkiye’de sığınak bulabilir mi? Oligarkların elinde 320 milyar dolara yakın bir para olduğu tahmin ediliyor. Şimdi bu paraların bir kısmı tabi ki Putin ile ilintili, Rusya’dan kazanılmış ve tırnak içinde söylüyorum; ‘kara para kapsamına da girebilecek para.’ Ama bir kısmının meşru olarak batı ülkelerinde kazanıldığı iddia ediliyor ve en azından o meşru kısmın Türkiye’ye gelebileceği konuşuluyor. Şimdi Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, geçen Pazartesi günü İstanbul’daydı. Aldığım bilgilere göre bu konu onunla yapılan toplantıda da dile gelmiş, gelebilir mi diye… Ayrıca konuştuğum özel bankacılık çevrelerinde şöyle bir endişe dile getiriliyor; ‘Aman ha bu paraları sakın Türkiye’ye getirmeyin. Çünkü Türk özel bankalarında swift sisteminin dışına çıkmasına yol açabilirsiniz. O nedenle çok kritik bir konu bu.

Oligark paralarının Türkiye’ye gelmesi konusu böyle sanıldığı gibi Türkiye’ye gerçi bir finansman kaynağı gibi görülebilir. Götüreceği şeyin, getireceğinden çok daha fazla olduğu yolunda endişeler de var. Bakın dünya nasıl kritik sorularla karşı karşıya gelmeye başladı ve bakalım daha ne gibi sorular önümüze gelecek? Ama bu arada iyi bir haber var. Rusya’da faaliyet gösteren 5 bine yakın Amerikan şirketi de faaliyetlerini acaba Türkiye’de sürdürebilirler mi diye Türkiye’deki Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği’ne başvurmuşlar, onlar da bunu Maliye Bakanlığı’na ve Dışişleri’ne galiba iletmişler. İşte o tarafı başka bir şey. O tarafı legal, Türkiye’ye çok büyük bir katkısı olacak bir şey. Ama oligark paraları galiba yanmakta olan bir ateş, kor. Fazla dokunmamakta yarar var.”

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir