“Dokunmayın lütfen”

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya geldi. Dün Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Herzog, turkuaz halıyla karşılandı. 14 yıl sonra Türkiye’yi ziyaret eden İsrailli liderin bu ziyareti, İsrail ile daha önceki ilişkiler göz önünde bulundurularak çok tartışıldı. Kamuoyunda “One Minute” olsesli köşayı olarak da bilinen ve 2009 yılındaki Davos zirvesinde Erdoğan ile dönemin İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez arasında yaşanan gerginliğin üzerine İsrail ile ilişkilerin yıllar sonra düzelmesini destekleyen isimler de oldu. Gazeteci yazar Ertuğrul Özkök, “Son zamanlarda içinde yaşadığımız bölge açısından en olumlu gelişme, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un, Ankara’ya yaptığı ziyaretti.” dedi.

Herzog’un konuşmasında Nazım Hikmet’in dizelerini kullandığını vurgulayan Özkök,İsrail Cumhurbaşkanı zeytin dikmekten söz ederken Türkiye’de zeytin ağaçlarının kesilmesine yol açan bir maden kanunu çıkarıldı.” diyerek alınan kararı eleştirdi.

“ÇOK DİKKATİMİ ÇEKTİ”

Özkök, Number1 FM’deki’ isimli sesli köşesinde şunları söyledi:

“Haftayı güzel ve olumlu bir gelişmeyle kapatalım. Son zamanlarda içinde yaşadığımız bölge açısından en olumlu gelişme, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un, Ankara’ya yaptığı ziyaretti. Unutmayalım bu bölgede 2 demokrat ülke var. Hala seçimlerini yapabilen iki ülke var. Biri; İsrail, biri; Türkiye… Bu iki ülke arasındaki ilişkileri iyi olması, sadece İsrail ve Türkiye’nin menfaatine değil, aynı zamanda Orta Doğu bölgesinin ve bütün dünyanın barışına, Doğu Akdeniz’in barışına katkıda bulunacak büyük bir gelişme. İsrail Cumhurbaşkanının Ankara’da yaptığı konuşmada, konuşmaya eklediği Nazım Hikmet’ten bir dize var ki çok dikkatimi çekti. Diyor ki Nazım Hikmet o dizelerinde; ‘Yani öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı, 70’inde bile mesela zeytin dikeceksin. Hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil, ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için… Yaşamak, yani ağır bastığından…’

Evet burada geçen zeytin kelimesi sadece benim değil, eminim Türkiye’de birçok insanın böyle duygu tellerinde çok hassas bir yere dokundu. Çünkü İsrail Cumhurbaşkanı zeytin dikmekten söz ederken Türkiye’de zeytin ağaçlarının kesilmesine yol açan bir maden kanunu çıkarıldı. Yani maden ocaklarına yer açılacak diye zeytinler kesiliyor artık. Şimdi bakın zeytin bu coğrafyanın, yaşadığımız vatanın, toprakların bizden çok eski canlıları onlar. Onlar beş yüz yıl boyunca bin yıl boyunca bu ülkede yaşanan bütün trajedilere, dramlara tanık oldular ve onlar o tanıklıklarını bize o güzelliğiyle anlatıyorlar. O yüzden diyorum ki; İsrail ile ilişkiler çok düzeliyor. Türkiye’deki tabiatta da zeytinlerimize dokunmayın lütfen.”

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir