Tesla: Elon Musk, Berlin’de gecikmeli gigafactory’ açtı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, yeni fabrika açılışında Elon Musk’a katıldı.Elon Musk ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz

Tesla patronu Elon Musk, firma için ilk Avrupa merkezi olan Berlin yakınlarında devasa bir elektrikli otomobil “gigafactory” açtı.

Tesis, yerel makamların ruhsat sorunları nedeniyle sekiz ay ertelendi.

5 milyar avroyu (4 milyar sterlin) aşan fabrika, yakın tarihte bir Alman otomobil fabrikasına yapılan en büyük yatırımdır.

Tesla, fabrikanın beklenen 12.000 işçisinin 3.000’den fazlasının şu ana kadar işe alındığını söyledi.

Musk, “Bu fabrika için harika bir gün” diyerek, “sürdürülebilir bir gelecek yönünde atılmış bir başka adım” olarak nitelendirdi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, tesisin bir ilerleme işareti ve otomobil endüstrisinin geleceği olduğunu söyledi.

Ancak dışarıda, çevre grupları, tesisin su kullanımından, onu inşa etmek için kesilen ağaçlara kadar değişen endişeleri protesto etti.

protestocular
Eylemciler, Berlin yakınlarındaki Gruenheide’deki Tesla fabrikası Gigafactory’nin açılış gününde girişi engelliyor

Tesla, ilk 30 Alman yapımı Model Y Performance otomobilini Salı günü teslim edecek. Firma, arabaların 514km (320 mil) menzile sahip olduğunu ve 63.990 € (53.000 £) değerinde olduğunu söylüyor.

Tam kapasiteyle, tesis yılda 500.000 otomobil üretecek – Alman rakibi Volkswagen’in 2021’de dünya çapında sattığı 450.000 akülü elektrikli araçtan daha fazlası.

Ayrıca, Almanya’daki diğer tüm fabrikaları geride bırakarak yıllık 50 gigawatt saat (GWh) pil üretecek.

tesla
Resmi olarak Gigafactory Berlin-Brandenburg olarak adlandırılan yeni fabrika, Model Y ve elektrikli araba akülerini üretiyor.

Şimdilik, Volkswagen, Tesla’nın %13’üne karşı %25’lik bir pazar payı ile Avrupa’nın elektrikli araç pazarında hala üstünlüğü elinde tutuyor.

Bay Musk, üretimi artırmanın, tesisi inşa etmek için geçen iki yıldan daha uzun süreceğini söyledi.

Tesla, su kullanımı ve hava kirliliği kontrolü gibi konuları kapsayan çeşitli koşulları yerine getirmesi koşuluyla, üretime başlamak için 4 Mart’ta yerel yetkililerden son onay aldı.

Yerel çevre grupları, Tesla’nın su tedarikçisine verdiği lisansa itiraz ederek çevre bakanlığına karşı şikayette bulunduğunda, otomobil üreticisi su tedarik sözleşmesini kaybetmeye yaklaşmıştı.

 

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir

https://gdetr.hit.gemius.pl/lshitredir/id=nFDgxIg39z04pJ3BaDqC1pRMPxLudruTz4I1XNvJb9v.E7/fastid=dygtetbdsrvesacqjgexzeyxexmi/stparam=wggqnkksqw/nc=0/gdpr=0/gdpr_consent=/url=https://www.casper.com.tr/?utm_medium=Radio&utm_source=Number-One-Sundu&utm_cam=Radio