Kimse Macaristan’ı referans almasın

Macaristan’da 2010’dan beri iktidarda olan Fidesz partisi lideri Başbakan Viktor Orban, seçimleri bir kez daha kazanarak Başbakanlık koltuğundaki 4. zaferini ilan etti. İktidarı oluşturan milliyetçi Macar Yurttaş Birliği (Fidesz) ve Hristiyan Demokrat Halk Partisi (KDNP) oyların yüzde 53’ünü aldı. Fidesz partisi çekişmeli geçmesi beklenen seçimde, 199 kişilik parlamentodaki koltuk sayısını da geçen döneme kıyasla 2 sayı arttırarak 135’e çıkardı.

Demokratik Koalisyonu (DK), Jobbik, Momentum, Macaristan Sosyalist Partisi (MSZP), Macaristan Yeşiller Partisi (LMP) ve Macaristan için Diyalog Partisi’nden (PM) birleşik muhalefet bloku ise yüzde 35’te kaldı. Orban’ın, 6 partiden oluşan koalisyona karşı seçimi kazanması, Türkiye’deki gazetecilerin de gündemi haline geldi. Number1 FM‘deki ‘Ertuğrul Özkök ile Günün Yorumu’ isimli sesli köşesinde konuşan gazeteci yazar Ertuğrul Özkök, “Macaristan’da öyle ama başka ülkelerde öyle değil. Mesela Amerika Birleşik Devletleri’nde Orban’a çok benzeyen tarzıyla öne çıkan Trump, seçimi kaybetti. Latin Amerika ülkelerinde Viktor Orban’a çok benzeyen otoriter yönetimlere sahip başkanların bir kısmı seçimleri kaybetti.” dedi.

Türkiye’deki 6’lı koalisyon içinde alınacak derslerin olduğunu belirten Özkök, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşısına nasıl bir adayla çıkmak gerekir? İşe bu konu çok önem kazanıyor.” diye konuştu.

Ertuğrul Özkök şunları söyledi:

“Bu sabah itibariyle Türkiye’nin köşe yazarlarının, televizyon yorumcularının yaptıkları yorumlara baktığımda gördüğüm konu şu: Macaristan’da geçen Pazar günü yapılan seçimde yönetim tarzı itibariyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çok benzeyen Viktor Orban seçimi kazandı. Kime karşı kazandı? Karşısında 6 partiden oluşan bir koalisyona rağmen kazandı. Dolayısıyla iktidar yanlısı yazarlarda şöyle bir görüş var; deniyor ki Türkiye’de 6 parti var. 6 partiye rağmen Erdoğan kazanır. Şimdi böyle dışardan çok basit bir deneme yaptığınız zaman bu sonuca varabilirsiniz. Yani karşılaştırmaları eşitlerseniz. Ama unutmayın ki arada farklar da var. Türkiye’de enflasyon yüzde 6 çıktı. Macaristan’da ise çok düşük. Ekonomi orada iyi gidiyor. Fazla sorunları yok. İşsizlik sorunları bizdeki kadar büyük değil.

Ayrıca Macaristan’da öyle ama başka ülkelerde öyle değil. Mesela Amerika Birleşik Devletleri’nde Orban’a çok benzeyen tarzıyla öne çıkan Trump, seçimi kaybetti. Latin Amerika ülkelerinde Viktor Orban’a çok benzeyen otoriter yönetimlere sahip başkanların bir kısmı seçimleri kaybetti. Yani ülkeleri böyle sonuçlara bakarak karşı karşıya koyup, aynı şablondan değerlendirmeye kalkarsanız herkes için yanıltıcı olabilir. Ama tabii ki bu 6’lı koalisyonun seçimi kaybetmesinde, Türkiye’deki 6’lı koalisyon içinde alınacak dersler var. Yani Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşısına nasıl bir adayla çıkmak gerekir? İşe bu konu çok önem kazanıyor. O noktada da herhalde sanıyorum o Türkiye’deki 6’lı koalisyonda herhalde Macaristan sonuçlarını daha iyi değerlendirecektir. Ama iktidara da tavsiyem; sakın ola ki o sonuçlara bakıp, aaa bu iş bitti, biz kazandık anlayışına girmemeleri.”

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir