İddialar doğruysa enerji artık Türkiye’den sorulur

Rusya’nın önde gelen enerji şirketlerinden Gazprom’un Almanya’daki yan kuruluşu ‘Gazprom Germania’ya kayyum atandı. Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, Almanya’nın enerji piyasası düzenleyici kurumunun (Bundesnetzagentur-BNetzA), Gazprom Germania’yı geçici olarak devralacağını bildirdi.

Habeck, düzenlediği basın toplantısında, Bundesnetzagentur’un, Rus enerji şirketi Gazprom’un Almanya’daki iştiraki Gazprom Germania’nın (Gazprom Almanya) hisselerine kayyum olarak atandığını belirtti.

Number1 FM‘deki ‘Ertuğrul Özkök ile Günün Yorumu’ isimli sesli köşesinde bu gelişmeye yer veren gazeteci yazar Ertuğrul Özkök, “Avrupa’nın ise yaptırımları var biliyorsunuz. Yani Almanya’daki ofise el koyan Bakanlık aynı zamanda Avrupa adına konuşuyordu.” dedi.

Özkök, “Bu tabi bende şu soruyu uyandırdı: Acaba bunlardan sonra Gazprom, Avrupa’daki operasyon yeteneğini kaybediyor mu?” diye sordu.

Ertuğrul Özkök sesli köşesinde şu ifadeleri kullandı:

“Güne umut verici bir haberle başlayalım. Geçen Cuma günü bir dostum bana şöyle bir şey söyledi. Biliyor musun? Gazprom Avrupa’daki merkez ofisi Türkiye’ye taşınıyor. Çok önemli bir haberdi. Dünyanın en büyük doğalgaz şirketi Rus Gazprom’un merkezi Türkiye’ye taşınıyordu. Bunun üzerine bir araştırma yaptım. Ancak Ankara’da bunu doğrulayacak biri bulamadım. Ne var ki ertesi gün uyandığımda çok ilginç bir haberle karşılaştım. Almanya Ekonomi Bakanlığı, Almanya’daki Gazprom ofisine kayyum tahin etmişti. Yani o şirketin yönetimini Almanya eline alıyordu. Üstelik de açıklamada şöyle bir şey vardı: Gazprom bundan böyle Almanya’nın ve Avrupa’nın çıkarlarına göre yönetilecektir. Avrupa’nın ise yaptırımları var biliyorsunuz. Yani Almanya’daki ofise el koyan Bakanlık aynı zamanda Avrupa adına konuşuyordu.

Bu tabi bende şu soruyu uyandırdı: Acaba bunlardan sonra Gazprom, Avrupa’daki operasyon yeteneğini kaybediyor mu? Çünkü iki merkezi var Avrupa’da Gazprom’un. Biri Almanya’da dağıtımla ilgili, öbürü İsviçre’de, o da finansal operasyonlarla ilgili. İsviçre’de Rus paralarını dondurma kararı aldığına göre artık bu operasyonlar, Avrupa’dan kolay yönetilemeyecekti. Bunun üzerine tekrar Ankara’ya döndüm. Bu sefer kulağıma şöyle bir şey fısıldandı; ‘bu konuda doğrulama yapmıyoruz’ ama Türkiye’deki ofisinde çalışan insan sayısında belirgin bir artış var. Arkadaşım bunun üzerine bana şunu söyledi: Evet taşınıyor ve daha şimdiden bir bölümü taşındı bile. Eğer bu doğru olursa, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde Avrupa’nın en önemli enerji merkezi olma konusundaki iddiası bir adım daha ileri gidecek demektir. Umut verici bir haber ama bekleyip göreceğiz”

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir